Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z aromatycznymi przyprawami
Czas spędzany w domu to doskonała okazja do odkrywania i rozwijania kulinarnych talentów. Warto go wykorzystać choćby do własnoręcznego przygotowania pysznych wypieków. Aromatu drożdżowych wypieków nie da się pomylić z żadnym innym. A te przygotowane samodzielnie cieszą szczególnie. Choć wymagają odrobiny cierpliwości i staranności - smakowity efekt jest tego z pewnością wart. Wykorzystując ten prosty przepis, przygotujemy chrupiące drożdżowe paluchy, których smak „podkręca" dodatek przypraw - curry, czosnku, słodkiej wędzonej papryki. Zaserwowane z ulubionym dipem, stanowić będą idealny zestaw przekąskowy.
Podstawą sukcesu są dobre, jakościowe składniki. Do przygotowania tych pysznych paluchów należy użyć mąki pełnoziarnistej oraz napoju owsiano-migdałowego Sante Organic. To produkt BIO, z europejskim logo produkcji ekologicznej - czyli tzw. „Euro-liściem". Powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nie zawiera substancji dodatkowych, konserwantów ani barwników, jak również nie ma dodatku cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Naturalnie nie zawiera laktozy i wyróżnia go niska zawartość tłuszczów nasyconych oraz soli. A dodatkowo - świetnie smakuje!
Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami
Składniki:
300 g mąki pełnoziarnistej
200 g napoju owsiano-migdałowego Sante Organic
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli Sante
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Sante
2 łyżki oliwy z oliwek
Do posypania:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy
do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdego kawałka formujemy rulon, składamy na pół i rolujemy. Układamy na papierze do pieczenia w odstępach
i posypujemy przyprawami wedle uznania. Część curry, część papryką, część czosnkiem granulowanym. Paluchy pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu.
Nadesłał:
milkas
|