Pięć wakacyjnych słodkości bez pieczenia


2018-08-29
Chociaż temperatura za oknem na to nie wskazuje, wakacje powoli dobiegają końca. Lato trwa jednak w najlepsze, a synoptycy głoszą, że zostanie z nami aż do października. Marka Delecta dla miłośników lekkich, owocowych deserów przygotowała więc pięć sprawdzonych sposobów na osłodzenie sobie lata.

Chociaż temperatura za oknem wcale na to nie wskazuje, wakacje powoli dobiegają końca. Lato trwa jednak w najlepsze, a synoptycy głoszą, że zostanie z nami aż do października. Marka Delecta dla miłośników lekkich, owocowych deserów przygotowała więc pięć sprawdzonych sposobów na  osłodzenie sobie lata.

Chociaż żar za oknem niemiłosiernie daje o sobie znać, to właśnie on sprawia, że tegoroczne owoce obrodziły, a co za tym idzie, ich cena jest niższa niż w latach ubiegłych, ale są również niesamowicie słodkie. Korzystając z sezonowości, przy przygotowywaniu letnich deserów, warto sięgnąć właśnie po borówki, jeżyny i agrest, których w tym roku jest wyjątkowo dużo. Myśląc o wakacyjnych deserach, nie ograniczajmy się tylko do lodów! W tej materii hamulcem może być tylko nasza wyobraźnia. W końcu dodatkowe kalorie zawsze można spalić na kajaku, rowerze lub podczas meczu piłki plażowej.

 

Deser z agrestem

Składniki:

Krem:

·        1 opakowanie kremu karpatka Delecta

·        500 ml mleka

·        200 g margaryny lub masła

Nadzienie:

·        200 g agrestu zielonego

·        200 g agrestu czerwonego

·        2 szklanki wrzątku

·        1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym Delecta

·        2 łyżki cukru

·        1 opakowanie sera mascarpone

·        3 łyżki cukru pudru

Dekoracje:

·        1 opakowanie orzechów pinii Bakalland

Na czas przygotowania deseru wstawiamy do zamrażarki 8 wysokich szklanek. Zielony agrest płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na patelnię. Zalewamy agrest 2 szklankami wrzątku i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy dosypujemy galaretkę w proszku i mieszamy całość przez 2 minuty. Galaretkę studzimy i rozlewamy równomiernie (po 2-3 łyżki) do szklanek, następnie umieszczając ją w lodówce na 1 godzinę. Opakowanie kremu karpatka mieszamy w miseczce z 200 ml mleka. Pozostałą ilość mleka podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy krem i całość mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko stężały, wystudzony krem miksujemy przez kilka minut, dodając miękki tłuszcz. Krem nakładamy na warstwę stężałej w szklankach galaretki (po 2 łyżki na szklankę). Następnie układamy warstwę z czerwonego agrestu. Ser mascarpone miksujemy z cukrem pudrem przez 5 minut i nakładamy na wierzch deseru. Całość posypujemy orzeszkami pinii.

 

Galaretka z puddingiem chia

Składniki:

·        1 opakowanie galaretki deserowej smak pomarańczy i moreli Delecta

·        1 opakowanie galaretki deserowej smak truskawki i maliny Delecta

·        640 ml wrzątku

·        ½ puszki mleka kokosowego

·        2 łyżki jogurtu

·        3 łyżki chia

·        1 łyżka miodu

Galaretkę o smaku truskawek i malin rozpuszczamy w 320 ml wody i przelewamy do szklanek. Po ostygnięciu wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę o smaku pomarańczy i moreli w 320 ml wody. Po przestygnięciu wlewamy ją na zastygniętą warstwę galaretki truskawkowej i stawiamy szklanki prosto. Mleko kokosowe mieszamy z jogurtem, miodem i chia. Na zastygniętych galaretkach kładziemy pudding chia. Wierzch ozdabiamy owocami.

 

Błyskawiczny deser śmietankowy

Składniki:

·        1 opakowanie kremu tortowego o smaku śmietankowym Delecta

·        350 ml mleka

·        pół opakowania biszkoptów

·        50-75 ml alkoholu

·        wybrane posypki Delecta Decorada

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Zawartość torebki wsypujemy do mleka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia (uzyskujemy wtedy właściwą gęstość i konsystencję kremu). Na dnie pucharków układamy po 3-4 biszkopty maczane w alkoholu – np. likierze śmietankowym. Na biszkoptach układamy krem śmietankowy, a wierzch przyozdabiamy wybraną posypką. Ten deser to świetne rozwiązanie, gdy pojawiają się niespodziewani goście.

 

Kisiel jabłkowy z granolą cynamonową

Składniki:

·        4 opakowania kisielu o smaku zielone jabłuszko Owocowy Kubek Delecta

·        700 ml wody

·        3 jabłka

·        pół szklanki orzechowej granoli

·        pół łyżeczki cynamonu

Orzechową granolę mieszamy z cynamonem. Jabłka kroimy w ósemki. Przygotowujemy 4 kubki/pucharki, do których wlewamy po 175 ml wrzątku, do każdego wsypujemy kisiel i mieszamy energicznie, aż zgęstnieje. Do gotowego kisielu dokładamy cząstki jabłek, posypujemy granolą i podajemy na zimno. Kisiel w połączeniu z granolą i jabłkami to kilka faktur, jednak każda w innym, znakomitym smaku!

 

Mus z białej czekolady z czarnymi owocami

Składniki:

·        1 tabliczka białej czekolady

·        50 g masła

·        1 białko

·        czarne owoce (jeżyny i jagody)

·        1 opakowanie kamyczków czekoladowych Decorada

·        mięta do dekoracji

Rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła w kąpieli wodnej. Studzimy. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wystudzonej czekolady. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy mus do słoiczków i dekorujemy czarnymi owocami oraz miętą. Mniam! Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl