2021-11-30
Kolejny lokal sieci Skalski&Cafe rozpoczął swoją działalność. Nowa piekarnio cukiernia tego konceptu działa od niedawna w radomskiej Galerii Handlowej Echo.
Oprócz autorskich produktów piekarskich i cukierniczych, oferuje ona także dietetyczne czy ekologiczne gotowe dania i zdrowe napoje owocowe od lokalnych producentów. Na miejscu wypić można też kawę, którą dostarcza współpracujący z siecią Skalski&Cafe importer Paweł Bochnak. Za koncepcję wystroju wnętrza tego oraz innych lokali tej sieci odpowiedzialne jest studio projektowe Grid Łukasza Tabakowskiego z Krakowa.
Bordowo brązowe motywy łączone z drewnem i cegiełkami to m.in. charakterystyczne elementy wystroju otwartej piekarnio cukierni Skalski&Cafe w radomskiej Galerii Handlowej Echo.
- Naszym założeniem było zaprojektowanie wnętrza ciepłego, przytulnego i funkcjonalnego, aby zakupy w Skalski&Cafe stały się wygodne i intuicyjne. Za cel postawiliśmy sobie stworzenie przestrzeni zachęcającej do zakupów słodkości i przyjemnej dla zmysłów – przyznaje Karolina Kierat ze studia projektowego Grid, które opracowało koncepcję i realizację wystroju lokalu Skalski&Cafe w radomskiej Galerii Handlowej Echo, a także w warszawskich centrach Atrium Promenada i Reduta czy kieleckiej Koronie.
Wszędzie tam zaopatrzyć się można w wyroby piekarnicze i cukiernicze pochodzące z zakładów należących do istniejącej od kilkudziesięciu lat Piekarni Skalski w Ostrowcu Świętokrzyskim.
- Mało który klient wie, że np. kupuje u nas świeże pieczywo, nie mrożone, bez konserwantów i polepszaczy, na zakwasach które sami robimy. W ten sam sposób powstają nasze ciasta, na naturalnych surowcach, bez użycia jakiś półproduktów. Myślę, że mamy się czym pochwalić – mówi Grzegorz Skalski, właściciel.
Oprócz tego, w ofercie znajdują się gotowe dania – w tym dietetyczne i wegetariańskie, produkty oraz napoje - ekologiczne i naturalne - od lokalnych producentów, a przede wszystkim kawa, i to pod różnymi postaciami, dla której to właśnie warto tu usiąść i odpocząć podczas większych zakupów w Galerii Handlowej.
- Projektując Skalski&Cafe, nawiązaliśmy do klasycznych wzorców i archetypów piekarni, cukierni, kawiarni. Stąd zastosowanie płytek ceramicznych, cegły klinkierowej, drewna czy czarnych elementów metalowych – opisuje Karolina Kierat i przyznaje: - Nie chcieliśmy jednak powtarzać popularnych i tradycyjnych rozwiązań. Dlatego zaproponowaliśmy oryginalne ułożenie czekoladowych płytek ceramicznych. Cegła klinkierowa stała się tłem dla ażurowych półek wykonanych z profili stalowych malowanych na czarno.
Dla autorów koncepcji wystroju, główną inspiracją kolorystyczną stała się nowa identyfikacja Skalski&Cafe, przywodząca na myśl czekoladowe smaki, słodkie zapachy i dekoracje z bitej śmietany. - Dominującym kolorem we wnętrzach Skalski&Cafe jest brąz, który przechodzi renesans w trendach wnętrzarskich. Wybraliśmy płytki prezentujące się na ścianie niczym tabliczka ciemnej czekolady.
Dodatkowo dominującą kolorystykę przełamaliśmy pomarańczową płytką klinkierową. Do zabudowy meblowej zastosowaliśmy ciepły odcień dębu o umiarkowanym usłojeniu. Posadzkę wyłożyliśmy szarą płytką podłogową, która podkreśla pozostałe kolory i odcienie we wnętrzu – ujawnia Karolina Kierat i dodaje, że ważną rolę odegrało oświetlenie, które studio Grid zaprojektowało tak, aby wyeksponować produkt oraz stworzyć nastrojowy klimat w strefie konsumpcyjnej.
W taki sam sposób projektanci potraktowali też inne, istniejące już lokale Skalski&Cafe, w których na bieżąco przygotowuje się świeże pieczywo. Służą temu wysoko cenione piece Wiesheu – do wypieku pieczywa czy ciastek na miejscu, z przywiezionych prosto z głównego zakładu produkcyjnego składników. Wszystko to skomponowane w charakterystycznym pod względem koloru czy ułożenia wnętrzu lokali.
- Elementy, które wyróżniają zaprojektowane przez nas lokale, to przede wszystkim klimat wnętrza, na który składają się kolorystyka, materiały wykończeniowe, oświetlenie, detale, dodatki jak również nietypowe zestawienia odcieni i faktur – tłumaczy Karolina Kierat. Część piekarnio cukierni Skalski&Cafe wzbogacają zaś dodatkowe elementy.
- W niektórych lokalizacjach, w zależności od dostępnej przestrzeni, zaprojektowaliśmy kąciki konsumpcyjne, które umożliwiają klientom piekarni delektowanie się słodkościami i spędzanie czasu w atrakcyjnym wnętrzu – podsumowuje Karolina Kierat.
Piekarnia Skalski to jedna z najstarszych tego typu rodzinnych firm w regionie świętokrzyskim. Słynie z produkcji kilkudziesięciu rodzajów tradycyjnego pieczywa bez polepszaczy oraz domowych ciast. Świeże wypieki docierają także do sklepów (w tym należących do sieci Carrefour w małych i średnich miejscowościach centralnej i południowej Polski) na terenie trzech województw - świętokrzyskiego, mazowieckiego i podkarpackiego a wkrótce do Lublina i Rzeszowa.
Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
iwonamichalowska
|
|