Pierwsza gwiazdka z Galeo
Jaki jest przepis na udane święta? Mało czasu spędzonego w kuchni, a dużo z rodziną i najbliższymi osobami – zarówno przy stole zastawionym aromatycznymi daniami jak i podczas wspólnych wyjść. Z pomocą mieszanek przyprawowych Galeo potrawy przygotujemy szybciej i zyskają wyjątkowy smak.
Wigilijny stół trudno wyobrazić sobie bez karpia – w sosie lub po prostu smażonego. Galeo poleca przyprawę do ryb, dzięki której nabierze on wyrazistego smaku, niezależnie czy zdecydujemy się przyrządzić go na patelni, upiec, czy udusić w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką. Gotowa mieszanka bez glutaminianu sodu sprawi, że danie doprawimy szybko i smacznie i nawet w najprostszej wersji, czyli z patelni zachwyci domowników. Dzień przed Wigilią możemy przygotować też pyszną przystawkę, czyli rybę w galarecie. Jej zaletą, zwłaszcza w wieczór, w który trudno oprzeć się różnym smakołykom, jest to, że jest lekkostrawna. Do jej przygotowania przydadzą się liście laurowe i ziele angielskie, które znajdziemy w portfolio Galeo.
Na świątecznych stołach niezmiennie goszczą też dania z kapusty. Niezależnie, czy przyrządzimy ją z grzybami lub grochem, czy stanowić będzie farsz do pierogów, warto sięgnąć po przyprawę do bigosu i dań z kapusty. Można też poeksperymentować i jeśli zwykle podajemy gotowane pierogi, tym razem możemy zaserwować je z pieca, ulepione z kruchego ciasta lub przygotować pasztecik z ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu unikniemy pracochłonnego lepienia.
Pierwszy dzień Świąt trudno natomiast wyobrazić sobie bez domowych wędlin – pieczonego boczku, schabu lub karkówki. Warto robić je jednak nie tylko w tym okresie. Mają ogromną przewagę nad tymi ze sklepu – nie zawierają konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest też wcale takie pracochłonne. Wystarczy zamarynować je przez kilka godzin w przyprawie do mięsa wieprzowego i upiec. Zawarte w mieszance przyprawy, m.in. czosnek, majeranek i cząber, nadadzą domowej wędlinie wyrazistego smaku i apetycznego zapachu.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach E.Leclerc, Kaufland i Carrefour w cenie ok. 1,29 zł.
Świąteczny niezbędnik
Przyprawa do ryb Galeo to mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która nadaje daniom rybnym doskonały smak i wyrazisty aromat. Polecana do nacierania ryb przed smażeniem, pieczeniem, gotowaniem na parze lub jako dodatek do panierek. Idealna do przyprawiania farszu lub sosu.
Składniki: sól, bazylia, czosnek granulowany, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki.
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł
Przyprawa do mięsa wieprzowego Galeo to starannie dobrana mieszanka ziół i wysokiej jakości przypraw, która pozwala daniom z wieprzowiny uzyskać pełnię smaku i wyrazisty aromat. Służy do nacierania mięsa przed pieczeniem, duszeniem lub smażeniem. Doskonale nadaje się także jako dodatek do sosów.
Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka słodka, majeranek, chili, cząber, rozmaryn.
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Galeo zapewni oryginalny smak i doskonały aromat daniom z kapusty takim jak bigos, krokiety, kapuśniak czy groch z kapustą. Należy ją dodawać do potrawy w połowie gotowania.
Składniki: sól, marchew, cukier, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, czosnek granulowany, chili, tymianek, ziele angielskie, owoc jałowca.
Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł
Nadesłał:
JBcomm
|