Planujesz kuchnię? Uważaj na te błędy
Nieodpowiednio dobrane meble, oświetlenie, czy zmarnowany metraż – czego się wystrzegać aranżując kuchnię? Oto 6 częstych błędów, których warto uniknąć.
Pierwsza, druga, trzecia? Nieważne, ile razy urządzaliśmy kuchnię – zawsze trzeba ją przemyśleć na nowo. Dlaczego? Dla oszczędności, komfortu i satysfakcji.
Mała kuchnia i ciemne meble
Mierząc się z niewielką powierzchnią, wielu ratuje się sprytnymi sposobami na jej optyczne powiększenie. Można np. otworzyć kuchnię na salon. Jednak to niewiele pomoże, gdy źle dobierzemy kolor mebli. – Zbyt ciemna zabudowa to często popełniany „grzech” aranżacji. Czerń i ciemne odcienie drewna wracają do łask, ale to wybór zarezerwowany dla większych powierzchni – mówi Jakub Malinowski, ekspert meblowy w firmie Häfele. W mniejszych kuchniach warto więc postawić na połyskliwe wykończenia materiały w kolorze bieli i odcieniach beżu, które skutecznie odbiją światło.
Do jakiej kuchni pasuje wyspa?
Moda na wyspę kuchenną zapanowała u nas na dobre. Jednak podobnie, jak ciemne meble, wyspa jest zarezerwowana dla kuchni o większym metrażu. Dlaczego? Powodem jest miejsce między nią a resztą zabudowy. Pozwalające na wygodny ruch i pracę w czasie gotowania. Nie ma możliwości zapewnienie ok. metra odległości między wyspą a szafkami? Lepiej zrezygnować z tego pomysłu, zanim będzie za późno.
Jak wybrać pojemne szuflady?
Produkty spożywcze, garnki, patelnie, akcesoria, zastawa – wyposażenia potrafi przybywać. Łatwo o tym zapomnieć planując miejsce do przechowywania, którego zawsze jest mało. – Warto pomyśleć o rozwiązaniach zwiększających pojemność szuflad, takich jak specjalne sortowniki, funkcjonalne cargo czy półki do szafek narożnych, które pozwalają w pełni wykorzystać potencjał trudno dostępnych miejsc – mówi ekspert Häfele. - By maksymalnie wykorzystać miejsce warto postawić na wysoką zabudowę - dodaje.
Jak ustawić kuchenkę, lodówkę i zlew?
Może się okazać, że znalezienie odpowiedniego miejsca na płytę grzewczą to nie lada wyzwanie. Na szczęście coraz rzadziej jest planowana w narożniku, gdzie nie ma niezbędnego do pracy miejsca – blat powinien znajdować się po jej obu stronach. Warto zadbać też o zachowanie odpowiedniej odległości między kuchenką i zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem i lodówką, by zapewnić sobie wystarczające miejsce na odkładanie produktów i potraw. Nie można przesadzić też w drugą stronę – umiejscowienie kuchenki i zlewu na przeciwnych ścianach to wyjątkowo niepraktyczne rozwiązanie.
Blat kuchenny – czy zawsze duży?
Przygotowywanie posiłków wymaga sporo miejsca, które zapewnia odpowiedniej wielkości blat roboty. Ten często okazuje się być zbyt mały – na etapie planowania często zapominamy, że jego powierzchnie ograniczą niektóre stawiane na nim urządzenia, jak np. czajnik czy ekspres do kawy. – Blat powinien zapewniać swobodę ruchu, pozwalać na wykonywanie kolejnych czynności w obrębie jednej strefy. Jeśli zaplanowanie dużego blaty uniemożliwia ograniczona przestrzeń, można zdecydować się na przykład na blat wysuwny – dodaje Jakub Malinowski. Funkcjonalne rozwiązanie zapewnia dodatkowe miejsce, gdy okazuje się ono niezbędne do pracy. Co ważne, w przeciwieństwie do wyspy, która z założenia ma spełniać tę samą funkcję, nie ogranicza komunikacji.
Dobór oświetlenia kuchennego
Nieodpowiednio dobrane oświetlenie to zmora niejednej kuchni. To nie może być za słabe, lub za mocne – wszystko zależy od tego, do czego ma być wykorzystywane. Sam blat, przy którym wykonuje się szereg prac precyzyjnych, dobrze doświetlić oświetleniem LED – na przykład taśmami przymocowanymi do wiszących szafek. Odbijane od blatu światło dodatkowo rozświetli.
https://www.hafele.pl/pl/
Nadesłał:
PREXPERT
|