Polsko-francuska technologia na pomoc przemysłowi chemicznemu


Polsko-francuska technologia na pomoc przemysłowi chemicznemu
2017-03-20
Przemysł, aby się rozwijać, musi stawiać na nowe technologie. Przykładem może być firma z Pruszcza Gdańskiego, która miała kłopoty z utrzymaniem temperatury w trakcie produkcji. Z pomocą przyszedł polsko-francuski start-up z Poznania.

W 2016 roku, po awarii termicznej, Przedsiębiorstwo Innowacyjno-Wdrożeniowe „IMPULS” produkujące ekologiczne preparaty do mycia i dezynfekcji oraz urządzenia do higienizacji,  zdecydowało się zainstalować system monitorowania sytuacji termicznej. Głównym celem firmy z Pruszcza Gdańskiego była możliwość analizowania i podejmowania szybkich decyzji w przypadku zagrożeń termicznych. Do tego trzeba jednak mieć informację.

Ze względu na produkowane przez firmę materiały chemiczne, kwestia bezpieczeństwa jest jedną z kluczowych. – Awarie termiczne w ciągu wielu lat funkcjonowania naszej firmy niestety pojawiały się kilkukrotnie. Wprowadzaliśmy coraz to nowsze rozwiązania, które były udoskonalane - tłumaczy Władysław Fediuk, właściciel Przedsiębiorstwa Innowacyjno Wdrożeniowego „IMPULS”. - Jednak, niezależnie od warunków atmosferycznych, produkcyjnych czy kompetencji pracowników, musieliśmy dbać o to, by temperatura miała stały poziom. Nawet niewielkie wahania mogą opóźnić lub zaburzyć  proces produkcyjny – dodaje.

Wrażliwe produkty chemiczne

Szczególnie wrażliwie na temperatury są zarówno produkty chemiczne, zawierające żel, jak i medyczne środki biobójcze. Producenci muszą uważać nie tylko na proces ich wytwarzania, ale także sposób przechowywania gotowych już produktów. - W procesie technologii nadtlenków ważne są odpowiednie temperatury. Zbyt niskie nie pozwalają na osiągnięcie wymaganej jakości, a zbyt wysokie prowadzą do gwałtownej reakcji grożącej wybuchemdodaje dyr. techniczny z przedsiębiorstwa „IMPULS”. Każda firma, która działa zgodnie ze standardami ISO, musi monitorować i kontrolować proces produkcji w tym warunki termiczne. Nadzór nad temperaturą można prowadzić na dwa sposoby: jako zapisy manualne w zeszytach lub mechaniczne za pomocą rejestratorów. Zautomatyzowanie systemu pozwala jednak na precyzyjniejszą i co najważniejsze, stałą kontrolę temperatury. Dzięki temu produkcja jest w dużym stopniu zabezpieczona, zmniejszając tym samym ryzyko ewentualnych strat.  

Kontrola dzięki technologii

Awaria w 2016 roku spowodowała, że właściciel marki „IMPULS” postanowił znaleźć takie rozwiązanie, które pozwoli mu stale kontrolować sytuację termiczną w zakładzie. Z pomocą przyszedł Blulog. Ta polsko-francuska firma tworzy technologię pozwalającą na stały monitoring temperatury za pomocą urządzeń wielkości karty kredytowej.

Aby wdrożyć komponenty do budowy systemu całodobowego nadzoru, w jednym z pomieszczeń został zainstalowany monitor, który na bieżąco obrazuje sytuację w zakładzie. Pracownicy, ze swoich komputerów, a nawet telefonów, mają dostęp do interesujących ich loggerów i zapisanych danych. Posiadając te informacje, a także znając wartości, jakie powinny znajdować się na krzywej prezentującej zapisane dane, są w stanie w razie konieczności odpowiednio reagować. - Pozostaje tylko interpretacja wzrostu lub spadku krzywej pomiarowej. Administrator natomiast określa progi alarmów na takim poziomie, aby możliwe było podjęcie działań ratunkowych – mówi Jérémy Laurens, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Blulog. Zgromadzone dane są także podstawą do analizy przez Dział Kontroli Jakości. Rejestrator jest w stanie zbadać temperaturę z dokładnością +/- 0,2°C od 0 do 30°C +/-0,4°C. W szerszym zakresie nawet od -40 do +60°C.

Co istotne, odpowiednia konfiguracja systemu pozwala na wczesne alarmowanie, dzięki czemu możliwe jest zatrzymanie wzrostu lub spadku temperatury przed powstaniem szkody. Przy właściwej interpretacji pomiarów system pozwala ostrzegać także przed zagrożeniem pożarowym.

Deklarują współpracę

Przedsiębiorstwo „IMPULS” już teraz zapowiada dalsze wykorzystanie technologii termometrycznej Blulog. Chodzi o wprowadzenie monitorowania  temperatury w komorach mikrobiologicznych, czyli pomieszczeniach pozwalających na przeprowadzanie reakcji chemicznych czy procesów mikrobiologicznych. Głównym celem jest sprawdzenie, czy proces termometryczny, podczas którego następował kontrolowany rozwój bakterii, był właściwy. Jak deklaruje specjalista przedsiębiorstwa do spraw jakości, chodzi o możliwość śledzenia historii temperatury w sposób ciągły. Do tej pory poszczególne produkty chemiczne były objęte pomiarami w fazach produkcji i przechowywania. Dokładna analiza zapisu pozwoli nie tylko opracować właściwie rozwiązania, ale i znacząco przyspieszy proces badań. – Będziemy zacieśniać współpracę w zakresie wprowadzania naszego rozwiązania do komór mikrobiologicznych - zapowiada Jérémy Laurens.

Innowacyjny polsko-francuski system pozwala na mierzenie w czasie rzeczywistym wielu czynników, m.in. temperatury, wilgotności czy geolokalizacji. W Polsce Blulog współpracuje z hurtowniami farmaceutycznymi, instytutami biologicznymi i chemicznymi czy branżą spożywczą oraz logistyczną.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dotPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl