PRZEPIS: Jesienna zapiekana zupa cebulowa z czosnkiem OLE!


PRZEPIS: Jesienna zapiekana zupa cebulowa z czosnkiem OLE!
2020-10-16
PRZEPIS: Jesienna zapiekana zupa cebulowa z czosnkiem OLE!

Składniki:

· 700g cebuli

· 1l bulionu warzywnego lub wołowego

· ¾ kieliszka białego wytrwanego wina

· 1/3 słoika czosnku z ziołami w oleju OLE!

· 1/2 łyżki cukru

· 1 ząbek czosnku

· 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku

· ser typu gruyere lub inny żółty

· 1 duża łyżka masła oraz oliwy

· Bagietka

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, uważając aby jej nie przypalić. Dodajemy wyciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Stopniowo dolewamy wino, a kiedy wyparuje, dodajemy bulion. Gotujemy ok. 20 minut.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka ząbków czosnku w oleju z ziołami. Przekładamy do żaroodpornych misek, na wierzch układamy kawałki bagietki i posypujemy startym serem.

Zapiekamy w 180 stopniach, aż ser się roztopi.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl