PRZEPIS: Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju OLE!


PRZEPIS: Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju OLE!
2020-06-10
PRZEPIS: Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju OLE!

Składniki:

·         4 udka kurczaka

·         1 kieliszek czerwonego wina

·         1 ząbek czosnku

·         rozmaryn

·         świeże oregano

·       ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki – opcjonalnie (w wersji łagodnej pominąć)

·         duża łyżka oleju

·         ½ słoiczka czosnku z chilli w oleju OLE!


Udka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Nacieramy czosnkiem oraz olejem. Odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, dodajemy czosnek, oregano oraz rozmaryn. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy ok. 30 minut w 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii. Kurczak powinien być złocisty.

Smacznego!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl