PRZEPIS: Polędwiczka z pure ziemniaczano-serowym oraz marynowanymi pieczarkami


PRZEPIS: Polędwiczka z pure ziemniaczano-serowym oraz marynowanymi pieczarkami
2021-02-22
PRZEPIS: Polędwiczka z pure ziemniaczano-serowym oraz marynowanymi pieczarkami

Składniki:

·         800 g ziemniaków

·         30 g twardego sera (+ 10g sera do posypania)

·         1 ząbek czosnku

·         1 drobno posiekana cebula

·         polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)

·         1/3 słoiczka pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!

·         2 gałązki rozmarynu

·         1 łyżka masła

·         sól, pieprz

 

Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, oliwą, rozmarynem oraz czosnkiem (zostają w marynacie).
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 15 min).
W garnku, na rozgrzanym maśle, smażymy posiekaną cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy ugotowane, odsączone ziemniaki.

Miksujemy lub ugniatamy kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (w tym momencie możemy dodać łyżkę masła – opcjonalnie). Dodajemy starty ser (30g). Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczkę wkładamy na rozgrzany olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu. Obsmażamy z każdej strony do ścięcia i zarumienienia (ok. 4 min na każdą stronę).

Na koniec, na rozgrzaną patelnię, dodajemy większą łyżeczkę masła. Zdejmujemy z ognia i czekamy  ok. 2 minuty. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość posypujemy drugą porcją sera oraz pieczarkami z marchewką. Wkładamy do piekarnika (ustawionego na funkcję grill) na ok. 180oC. Całość zapiekamy ok. 15-20 min (w zależności od tego jak chcemy przygotować mięso).

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl