Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą


Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą
2023-04-06
Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy. Sernik wiedeński

Składniki na sernik:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g Masła z Piątnicy
  • 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
    + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki do dekoracji:

  • ulubione owoce (według uznania)

Wykonanie

1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.

2. Oddziel żółtka od białek.

3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.

4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.

6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.

7. Sernik udekoruj owocami - według własnego uznania.


Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka:
Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.

Sernik krakowski


Składniki na ciasto kruche:

  • 225 g zimnego Masła z Piątnicy
  • 120 g drobnego cukru
  • 350 g mąki
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 225 g cukru
  • 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
  • 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 pomarańcza
  • 75 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Składniki na lukier:

  • 1 cytryna
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

Ciasto kruche:

1. Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.

2. Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

3. Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

4. Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.

5. Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.

6. Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.

Masa serowa:

1. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.

2. Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.

3. W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.

4. Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.

5. Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.

6. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.

Lukier:

1. Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.

2. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.




Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl