Przepisy z programu Smaki Grecji emitowanego na Travel Channel


Przepisy z programu Smaki Grecji emitowanego na Travel Channel
2011-08-23
Charlie Ottley podczas swej podróży po Grecji, zjeździł ją wzdłuż i wszerz. Poszukiwania niezwykłych greckich smaków zawiodły go w najdalsze zakątki i na niewielkie, czarujące wyspy tego kraju. Kulinarna wyprawa zaowocowała pięknymi wspomnieniami, a także znajomością przepisów na niezwykłe potrawy.

Teraz, dzięki Charliemu Wy także możecie skosztować wybornych, prawdziwie greckich dań bez wychodzenia z domu. Spróbujcie własnych sił w kuchni i poczujcie klimat tego wyjątkowego kraju!

 

Smaki Grecji… premiera programu podczas Greckiego Tygodnia w poniedziałek 19 września o godz. 19:00

Przepis 1: Ośmiornica w sosie winnym

Przepis pochodzi z prestiżowej restauracji Kritikos w Ouranoupoli, którą Charlie Ottley odwiedził podczas swoich kulinarnych podróży.

(Porcja dla 4 osób)

Składniki:

1 ośmiornica średniej wielkości (dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałki)

4-5 łyżek oliwy z oliwek

Świeży sos pomidorowy (zrobiony z 3-4 dużych startych pomidorów bez skórek)

Pokrojone w kostkę pomidory (bez skórek)

1 łyżka pieprzu Cayenne

Sól do smaku

3-4 ząbki czosnku (drobno posiekane)

Pęczek pietruszki (drobno posiekanej)

2-3 liście laurowe

1-2 łyżeczki białego octu winnego

½ szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

 

Włożyć do garnka ośmiornicę wraz z sosem pomidorowym, pokrojonymi w kostkę pomidorami
i oliwą z oliwek. Gotować na wolnym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Ośmiornica wypuści soki,
więc nie ma potrzeby dodawania wody. 

Kiedy ośmiornica będzie miękka dodać łyżkę pieprzu cayenne, czosnek, połowę natki pietruszki, kilka liści laurowych, sól, łyżeczkę białego octu winnego i ½ szklanki białego wina.

Poczekać 5 minut, aż wyparuje alkohol, a następnie chwilę gotować na wolnym ogniu.

Skropić ośmiornicę oliwą z oliwek, posypać pietruszką. Potrawa jest gotowa do podania!

Przepis 2: Spentzofai (Pikantna kiełbasa z papryką)

Przepis został zaczerpnięty przez Charliego z prestiżowej restauracji Kritsa w Portarii.


(Porcja dla 2 osób)

Składniki:

2 kiełbasy (pokrojone na drobne kawałki)

Sól i pieprz

Pieprz chilli

500g zielonej papryki (w plastrach)

2 pomidory (drobno posiekane)

1 szklanka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

W rondlu lub głębokiej patelni smażyć przez kilka minut na średnim ogniu zieloną paprykę w oliwie z oliwek, następnie dodać posiekane pomidory, sól i pieprz chilli.

Na innej patelni podsmażać kiełbasę, do momentu aż się zarumieni, a następnie przełożyć
ją do naczynia z  papryką.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie delikatnie dusić przez 5 minut.

Oglądaj Grecki Tydzień na antenie Travel Channel od poniedziałku 19 września do soboty 24 września o godz. 19:00

Powtórki programów w niedzielę od godz. 16:00



Więcej informacji znajdziecie na stronie www.travelchanneltv.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Shi events

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl