Przygotowanie skrupulatnie diety ciężarnej!


2012-08-30
Obecnie nie wiadomo, jaka ilość alkoholu w trakcie ciąży może wywołać zespół poalkoholowy u dziecka, mogą to być nieduże ilości.

 

Zwrócić uwagę należy również na żywność nie zawierające cukru. Często mogą zawierać sztuczne substancje słodzące, które mogą przynieść więcej szkód niż normalny cukier.

Pamiętajmy również, aby nie jeść nie podgrzanych mięs, które powinno się jeść na ciepło. Poza tym, w trakcie ciąży nie jemy, zdrowej skądinąd, wątróbki. Każdy rodzaj wątróbki, mimo że zaleca się kobietom miesiączkującym, ze względu na sporą dawkę żelaza. W ciąży nie można spożywać wątróbki dlatego, że ma w sobie równocześnie zbyt duże ilości witaminy A, która w zbyt dużej ilości grozi nieprawidłowym rozwojem dziecka.

Zarówno przed ciążą jak i w czasie jej trwania wskazane jest dla większości kobiet zapobiegawcze zjadanie kwasu foliowego. Zapobiega on powstawaniu wielu wrodzonych chorób układu nerwowego płodu. Układ ten buduje się już w pierwszych tygodniach ciąży, dlatego właśnie najlepiej rozpocząć zażywanie preparatu przed zajściem w ciążę . Ważna w ciąży jest też tokoferol, którą zawiera np. lucerna.

Tego co musisz unikać to czarna herbata, kawa czy "cola". Kofeina która jest zawarta w kawie, herbacie i napojach typu "cola" pobudza matkę i płud, a spożywana w większych ilościach może mieć dramatyczne następstwa. Nie zbadano wprawdzie jaka dawka kofeiny może być szkodliwa dla płodu, ale właśnie dlatego lepiej nie pić napojów z kofeiną. Coca-cola ma w sobie dodatkowo sporo substancji chemicznych o niebezpiecznym dla ciąży działaniu i niepotrzebny cukier. Najlepiej jeszcze przed zajściem w ciąże zrobić sobie oczyszczanie z toksyn, a w czasie ciąży pić jedynie wodę, wyciskane soki i niekiedy owocową herbatę.

Ciąża to dla wszystkich kobiet magiczne 9 miesięcy. Czas ten wiąże się z większym wysiłkiem dla organizmu, ponieważ oprócz odżywienia samego siebie musi on zapewnić odżywienie dla dziecka. Zły jest jednak powszechny do niedawna pogląd, że ciężarna musi “jeść za dwoje”. Wręcz przeciwnie, ciężarna z dodatkowymi kilogramami gorzej przechodzi ciążę niż szczuplejsza. Zapotrzebowania energetyczne przyszłych mam jest nieco większe niż innych kobiet. Lecz ich dieta w ciąży musi być bardziej bogata w witaminy i substancje mineralne.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Tobisz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl