2017-02-01
Korzenne aromaty zdecydowanie rozgrzewają i poprawiają nastrój. Co więcej, przyprawa do piernika Galeo doskonale pasuje do innych ciast czy ciasteczek. Warto po nią sięgnąć szczególnie w mroźne dni.
Pierniczki w Polsce znane są co najmniej od XIV wieku. Z powodu zawartości korzennych przypraw traktowano je… jak lekarstwo. I całkiem słusznie, ponieważ przyprawy te ułatwiają trawienie, a wiele z nich działa również rozgrzewająco. Żeby stworzyć taką pachnącą kompozycję, potrzeba wielu składników, prościej więc sięgnąć po gotową mieszankę, np. przyprawę do piernika Galeo. Znajdziemy w niej słodkie goździki, kolendrę i cynamon, orzeźwiający kardamon, wyrazisty imbir, pikantne ziele angielskie i czarny pieprz oraz gorzką gałkę muszkatołową.
Przygotowanie prawdziwego piernika wymaga czasu (w niektórych przypadkach ciasto powinno dojrzewać nawet kilka tygodni), ale doskonałą alternatywą są różnego rodzaju korzenne wypieki, które sprawdzą się również w karnawale. Możemy wzbogacić przyprawą Galeo ulubiony przepis na kruche ciasteczka lub muffinki. Zasmakują nam szczególne w chłodne wieczory. W mroźny niedzielny poranek z kolei, w błogi nastrój wprowadzą nas naleśniki ze szczyptą przyprawy do piernika. Z korzenną kompozycją możemy jednak pokusić się i o inne eksperymenty – pachnący biszkopt, wyraziste ciasto marchewkowe czy… aromatyczny sos do mięsa lub ryby.
Przyprawę do piernika Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych
i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour
i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
***
Przyprawa do piernika to mieszanka o charakterystycznym, słodko-korzennym smaku i aromacie. Jest doskonałym dodatkiem do ciast i ciasteczek, a nawet sosów do mięsa czy ryb.
Składniki: mąka pszenna, cynamon, cukier, imbir, goździki, kolendra, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie, pieprz czarny.
Masa netto: 20 g
Cena: ok. 1,29 zł
Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.