Pyszny prezent? Sprawdź przepisy na ciasta z Oreo!


2020-06-25
Dzień ojca obchodzimy rokrocznie, jednak nie jest to jedyna okazja aby okazać wdzięczność i miłość tacie oraz sprawić, by poczuł się naprawdę wyjątkowo, nie potrzebne są kosztowne prezenty.

Tata to pierwszy autorytet dziecka. To osoba, która uczy jeździć na rowerze, pomaga wyjaśniać skomplikowane zjawiska i najlepiej doradza w potrzebie. Jest silnym wzorcem szeroko pojętej męskości, kompanem do wspólnych zabaw, troskliwym opiekunem i osobą, która daje maluchowi poczucie bezpieczeństwa. 23 czerwca, urodziny, a nawet zwykły dzień to idealna okazja do tego, aby podziękować mu za to wszystko. I nie chodzi o kupowanie drogich upominków, a najprostsze, ale płynące prosto z serca gesty, takie jak wspólne upieczenie ciasta i rozkoszowanie się nim na kanapie przy oglądaniu ulubionego filmu.

Marka Oreo przygotowała 3 przepisy na wyjątkowo pyszne ciasta, których przyrządzenie sprawi masę radości, a smak zachwyci każdego tatę!

 

BROWNIE Z PEANUT BUTTER OREO 

Brownie z mocą masła orzechowego to superbrownie! Ciasteczka Peanut Butter Oreo umożliwiają przygotowanie prostego deseru wybrzmiewającego symfonią smaków!

Składniki (przepis na 36 mini porcji):

·       ciasteczka Peanut Butter Oreo – 1 opakowanie 154g

·       gorzka czekolada – 185g  

·       masło (nie solone) – 185g

·       jaja – 3

·       cukier puder – 275g

·       mąka tortowa – 85g

·       kakao – 40g

Sposób przygotowania:

1. Dawaj czadu! Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 20cm kwadratową blachę papierem do pieczenia.

2. Podgrzej czekoladę i masło w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie aż się roztopią, a następnie odstaw masę, żeby się schłodziła. 

3. Wymieszaj jaja i cukier w pojemnej misce, ubij do powstania puszystej masy.

4. Dodaj czekoladową masę do jaj. Mąkę i kakao dosyp przez sito, a następnie ponownie wymieszaj. 

5. Skrusz ciasteczka Peanut Butter Oreo na ok. cztery kawałki. 

6. Powoli mieszaj masę, dodając kawałki ciasteczek.

7. Wlej masę do blachy i piecz przez 25 minut aż wierzchnia warstwa będzie chrupka, a środek miękki.

Wartość odżywcza jednej porcji (1 blacha to 36 porcji, porcja to 35,5 g): 

kalorie – 128, tłuszcze nasycone – 4g, błonnik – 0,4g, białko – 2g, tłuszcze – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,3g

 

CIASTO „ROCKY ROAD” Z OREO 

Ciasteczka Oreo to wspaniała baza do niezapomnianego bloku czekoladowego – łatwego w przygotowaniu, bez pieczenia. Efekt „WOW” gwarantowany!

Składniki (przepis na 16 mini porcji):

·       ciasteczka Oreo Original – 100g

·       suszone morele, pocięte na kawałki – 25g  

·       masło – 60g

·       czekolada mleczna – 150g

·       złocisty syrop (golden syrup) – 150g

·       małe marshmallows – 20g

·       rodzynki sułtanki – 25g

Sposób przygotowania:

1. Masło, czekoladę i złocisty syrop umieść w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki utworzą piękną masę.

2. Podziel w rękach na ćwiartki każde ciasteczko Oreo.

3. Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki (morele, marshmallows, rodzynki i poćwiartowane Oreo).

4. Dodaj masę z czekolady, masła i syropu do suchych składników, a następnie wymieszaj. 

5. Przełóż powstałą mieszankę do kwadratowej (ok. 15 cm) blachy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.

6. Teraz czas na relaks! Schłodź przysmak w lodówce przez 2 godziny lub do momentu ścięcia.

7. Potnij na kwadraciki.

Wartości odżywcze w jednej porcji (1 blacha to 16 porcji):

kalorie – 124, tłuszcze nasycone – 4,1g, błonnik – 0,2g, białko – 1g, tłuszcz – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,2g

 

SERNIK OREO 

Wystarczy skruszyć Twoje ulubione ciasteczka Oreo, aby stworzyć jeszcze pyszniejszy sernik!

Składniki (przepis na 16 porcji):

·       ciasteczka Oreo Original, przedzielone na pół – 36 ciasteczek

·       masło – 75g

·       twaróg, rozdrobniony – 680g

·       cukier – 150g

·       kwaśna śmietana – 230g

·       jaja – 4

·       ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Skrusz 26 ciasteczek Oreo (bez kremu), uzyskując konsystencję bułki tartej; pozostałe 10 ciasteczek grubo posiekaj. Wymieszaj skruszone ciasteczka z masłem, a powstałą masę ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24cm.

3. Zmiksuj w dużej misie twaróg z cukrem. Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii; dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kolejno jajka, mieszając powoli po każdym, na gładką masę. Dodaj posiekane ciasteczka i wlej do tortownicy.

4. Włóż do piekarnika na 55-60 min. lub do momentu, aż środek będzie lekko ścięty. Przeciągnij nożem wokół krawędzi tortownicy, aby poluzować ciasto; ostudź przed zdjęciem obręczy.

5. Teraz czas na relaks! Schłodź w lodówce 4 godziny przed podaniem.

Wartość odżywcza jednej porcji (sernik składa się z 16 porcji):

Kalorie – 360, tłuszcze nasycone – 15g, błonnik – 1g, białko – 6g, tłuszcz – 27g, węglowodany – 31g, cukry – 22g, sól – 0,3g


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Mondelēz International
http://www.mondelezinternationnal.com

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl