Rodzina szampanów Laurent-Perrier


Rodzina szampanów Laurent-Perrier
2011-10-27
Alkohole z rodziny Laurent-Perrier to jedne z najbardziej cenionych szampanów na świecie. 200 lat tradycji, poświęcenie i pasja. To wartości, które zamknięte są w każdej butelce tego francuskiego trunku.

Awangarda i perfekcja
Istniejący od 1812 roku dom Laurent-Perrier przez blisko 200 lat kreuje smak eleganckich i unikalnych szampanów. W 1939 roku firma została przejęta przez rodzinę Nonancourt i przez ponad 65 lat Bernard de Nonancourt dbał, aby smak i jakość szampanów Laurent-Perrier były dopracowane do perfekcji. To on, poprzez odwagę i dążenie do innowacyjnych rozwiązań sprawił, że trunki pod marką Laurent-Perrier wyznaczają jakość i standardy w produkcji tego alkoholu. Jego następca, Yves Dumont, podtrzymuje tę tradycję i stoi na straży wartości, które firma wyznaje od samego początku. Niezależny duch, który zawsze był siłą napędową dla kreatywnego podejścia do winiarstwa zadecydował o unikalnym charakterze szampanów z rodziny Laurent-Perrier i ich sukcesie na całym świecie. Trunki produkowane są przez zespół, którym kieruje  Alain Terrier – uznawany za jednego z najznakomitszych wytwórców wina w Szampanii. Inspirująca filozofia i podejście do życia, styl, smak i konsystencja to czynniki, które sprawiają, że szampany Laurent-Perrier charakteryzują się najwyższą jakością. Zostały one docenione przez miłośników tego luksusowego trunku, który jest oficjalnym alkoholowym partnerem podczas ceremonii rozdania Oscarów.

Trudne początki
Szampania swoją sławę zawdzięcza wynalezieniu wina musującego i jedynie wina z tego regionu mogą nosić nazwę „szampanów”. Jednak początki tego trunku nie były łatwe i przysporzyły wiele trosk ówczesnym producentom, którzy aby zachować jak najlepszy aromat, utaczali wino z beczki przed końcem pierwszej fermentacji. Powodowało to, że alkohol stawał się naturalnie gazowany a butelki wybuchały pod wpływem ciśnienia. To właśnie wystrzelającym korkom trunek zyskał miano „diabelskiego wina”. Dopiero w XVII wieku winiarze z Szampanii odkryli jak zachować naturalne „bąbelki” podczas drugiej fermentacji. Wkrótce potem szampany stały się popularne na francuskim dworze i w Anglii, gdzie napój pity był podczas królewskich uroczystości. Dzisiaj wino z Szampanii jest powszechnie dostępne i cieszy swoim smakiem każdego miłośnika dekadenckich alkoholi.

Na każdą okazję i do każdego posiłku – wśród szampanów z rodziny Laurent-Perrier każdy znajdzie coś dla siebie. Staranna selekcja winogron oraz szczególna uwaga podczas procesu produkcji zapewnią niezwykłe doznania smakowe za każdym razem, gdy na stole pojawia się szampan Laurent-Perrier.

DOSSIER:
Położona w północno-wschodniej Francji Szampania to region, który charakteryzuje się jednym z najkorzystniejszych klimatów do produkcji wina. Decyduje o tym bliskość oceanu oraz rzeki Marne. Szampany Laurent-Perrier produkowane są w malowniczej miejscowości Tours-sur-Marne, położonej na skrzyżowaniu trzech podregionów Szampanii: Montagne de Reims, Vallée de la Marne oraz Côte des Blancs.

Laurent-Perrier Brut – dzięki doskonałej kompozycji stworzonej w znacznej części z Chardonnay, szampan ma delikatny i orzeźwiający smak z nutami cytrusów i białych owoców. Tym samym to wyśmienity aperitif oraz idealny dodatek do owoców morza, ryb i białego mięsa.
Laurent-Perrier Demi-Sec – to szampan składający się z kompozycji różnych regionalnych odmian, nadających mu kremową fakturę z nutami miodu, suszonych owoców i orzechów. Ze względu na swój słodki smak jest doskonałym uzupełnieniem ciast i deserów.
Laurent-Perrier Cuvée Rosé - Cuvée Rosé zachwyca świeżością czerwonych owoców, a swoim niebanalnym smakiem stanowi doskonały aperitif. Jest również idealny do deserów owocowych, łososia, dojrzałych serów, czerwonego mięsa i potraw z kuchni azjatyckiej.
De Castellane - Finezyjne połączenie odmian winogron wchodzących w skład szampana, nadaje mu aromat wanilii, piernika i pieczonego jabłka. Ze względu na swoją strukturę jest idealny na wieczorny aperitif, tworzy doskonałe połączenie z przystawkami i potrafi podkreślić elegancję najlepszych potraw.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Marta Więckowska MORE PR, ul. Sieczna 72 A lok.35, 03-290 Warszawa, tel. 22 251 20 47, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl