Rozsmakuj się w Walentynkach!


Rozsmakuj się w Walentynkach!
2018-02-13
Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek.

Wspólne pieczenie lasagne z mlekiem kokosowym, przygotowywanie słodkich czekoladowych trufli, a nawet szykowanie wyjątkowego śniadania może być doskonałym pomysłem na rodzinne spędzanie Walentynek. We wspólne gotowanie warto włączyć najmłodszych domowników. Z pewnością wielką radość sprawi im poznawanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i odkrywanie ulubionych smaków ich najbliższych. Dla rodziców to doskonała sposobność, by zadbać o właściwy posiłek dziecka, a przy okazji przekazać kilka cennych rad.

 

Wyjaśniając dzieciom zasady prawidłowego odżywiania, pomagamy im kształtować dobre nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Jest to idea, którą realizuje program „Lubella inspiruje i edukuje”. Jego celem jest edukacja uczniów polskich szkół podstawowych i gimnazjów na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadamianie im, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tegorocznej edycji programu wzięło udział ponad 100 000 dzieci. To rekordowa liczba. Autorzy kampanii podkreślają jednak, że nawyki żywieniowe przede wszystkim wynosi się z domu, a do zaszczepiania dzieciom zasad prawidłowego odżywiania należy wykorzystywać każdą okazję. Z okazji Walentynek zespół ekspertów przygotował więc kulinarne inspiracje: pyszne i proste
w przygotowaniu. Takie, które można wykonać razem z dzieckiem.

 

Planując walentynkowe menu warto zwrócić uwagę, aby zawierało ono jak najwięcej produktów zbożowych, które są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku dzieci, ponieważ składniki zawarte w produktach zbożowych poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację i dają dzieciom siłę do nauki przez cały dzień. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe kilka razy dziennie – zwraca uwagę dietetyk Anna Różyk.

 

POMYSŁY NA WALENTYNKOWE PYSZNOŚCI Z WYKORZYSTANIEM PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH:

 

 

Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

 

Odkryjcie wspólnie nowe smaki, przygotowując pyszną, lekko orientalną w smaku, rodzinną kolację.

 

Składniki:

 

Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania

mozarella 300g

bakłażan 1 sztuka

duża cukinia 1 sztuka

czerwona papryka 1 sztuka

cebula 2 sztuki

czosnek 3 ząbki

imbir

kolendra 1 pęczek

pomidory krojone Łowicz 1 puszka

mleko kokosowe 2 puszki

olej rzepakowy

masło 3 łyżki

curry w proszku 4 łyżki

mąka Lubella 3 łyżki

sól i pieprz do smaku   

 

Czas przygotowania: 60 minut

 

Przygotowanie:

       

1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.

2. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

 

Walentynkowa kolacja gotowa!

 

Walentynkowe słodkości: trufle czekoladowe:

 

Z przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego. Wspaniały walentynkowy deser lub pyszny prezent na Dzień Zakochanych.

 

Składniki:

 

Ciasto czekoladowe:

1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka

1/2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

1 jajko

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

 

Skórka kandyzowana:

2 pomarańcze

1/2 szklanki cukru

Ponadto:

100g mascarpone

30ml likieru pomarańczowego

kakao do obtoczenia kulek

 

Przygotowanie:

 

1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.

2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.

3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy
i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.

4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.

 

Dla tych, którzy w Walentynki robią sobie wolne: śniadanie OMBRE

 

Danie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.

 

Składniki na 2 porcje:

 

warstwa fioletowa:

4 łyżki borówek

3 łyżki jagód

2 łyżki jogurtu greckiego

łyżeczka miodu

 

warstwa różowa ciemna:

mały gotowany burak (ok. 80g)

garść malin (ok. 60g)

2 łyżki pestek granatu

 

warstwa różowa jasna:

40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka

6-7 truskawek (ok. 90g)

łyżka jogurtu greckiego

 

na wierzch:

20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka

świeże owoce do ozdoby

 

Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

 

Pyszne i wyjątkowe śniadanie gotowe!

 

 

***

 

Anna Różyk jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od początku swojej kariery zawodowej zajmuje się tematyką żywienia dzieci, ceni sobie holistyczne spojrzenie na kwestię diety – począwszy od relacji w rodzinie, na aktywności fizycznej jej członków kończąc. Przeszkoliła dziesiątki pracowników kuchni przedszkolnych, przekazując im praktyczne wskazówki, jak gotować jednocześnie zdrowo
i atrakcyjnie dla dzieci. Uwielbia – wspólnie z dziećmi – eksperymentować w kuchni.

 

***

 

„Lubella inspiruje i edukuje”  to program edukacyjny o charakterze społecznym, który odbył się już trzeci rok z rzędu, a kolejne edycje przyciągają coraz więcej uczniów i szkół z całej Polski. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat roli produktów zbożowych
w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom szkół podstawowych i gimnazjów, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Organizator programu, jako firma prowadząca działania w obszarze społecznej odpowiedzialności biznesu, pragnie poszerzać wiedzę dzieci i młodzieży w zakresie prawidłowego odżywiania oraz zachęcać do wykształcania właściwych, służących ich zbilansowanemu rozwojowi postaw – poprzez zachęcanie uczestników programu do spożywania produktów zbożowych i przygotowywania urozmaiconych potraw.  Patronem Honorowym Programu są Stowarzyszenia Dietetyków, Krajowa Federacja Producentów Zbóż oraz Kuratoria Oświaty. Dodatkowe informacje na temat programu znajdują się na stronie internetowej:
www.lubella.edu.pl.

 

 

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KDreher

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl