Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami


Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami
2019-07-03
Kontakt dla mediów: Maciej Sztupek PR&Marketing Manager maciej.sztupek@n42.pl tel. 795 141 366

 

·         2 opakowania kaszy gryczanej 

·         1 pęczek zielonych szparagów

·         1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

·         3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku

·         1 czerwona cebula

·         feta (opcjonalnie)

 

 Sos:

·         100ml oliwy z pierwszego tłoczenia

·         po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżeczka musztarda sarepska

·         sól, pieprz


Składniki na sos i odstawiamy na bok.

 

 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl