Sałatka z pieczonych warzyw, serem owczym oraz Suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE!


Sałatka z pieczonych warzyw, serem owczym oraz Suszonych pomidorów  w oleju z ziołami OLE!
2020-06-22
Sałatka z pieczonych warzyw, serem owczym oraz Suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE!

Składniki:

·         1 kg małych młodych ziemniaków

·         4 marchewki

·         5 ugotowanych buraków

·         400 g ugotowanej ciecierzycy

·         200 g sera owczego (możemy użyć sera feta lub koziego)

·         1 duża cukinia

·         ½ słoika Suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!

·         ½ pęczka zielonych szparagów

·         rozmaryn

·         listki bazylii (czerwonej i zielonej)

·         2 ząbki czosnku

·         1/3 szklanki oliwy

·         sól, pieprz

·         ulubione przyprawy (opcjonalnie)

 

Oliwę łączymy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem Surowe warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Ze szparagów odrywamy twarde części. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym lub wyłożonym na blaszce papierze do pieczenia.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy rozmarynem i ulubionymi przyprawami. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy ok. 30 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie zmieniamy na funkcję grilla. Dodajemy ser i cieciorkę. Pieczemy ok. 15 minut aż do zarumienienia. Dodajemy Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!. Przekładamy do miski lub bezpośrednio na talerze.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl