Sałatka z pieczonych warzyw, serem owczym oraz Suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE!
Sałatka z pieczonych warzyw, serem owczym oraz Suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
· 1 kg małych młodych ziemniaków
· 4 marchewki
· 5 ugotowanych buraków
· 400 g ugotowanej ciecierzycy
· 200 g sera owczego (możemy użyć sera feta lub koziego)
· 1 duża cukinia
· ½ słoika Suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
· ½ pęczka zielonych szparagów
· rozmaryn
· listki bazylii (czerwonej i zielonej)
· 2 ząbki czosnku
· 1/3 szklanki oliwy
· sól, pieprz
· ulubione przyprawy (opcjonalnie)
Oliwę łączymy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem Surowe warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Ze szparagów odrywamy twarde części. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym lub wyłożonym na blaszce papierze do pieczenia.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy rozmarynem i ulubionymi przyprawami. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy ok. 30 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie zmieniamy na funkcję grilla. Dodajemy ser i cieciorkę. Pieczemy ok. 15 minut aż do zarumienienia. Dodajemy Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!. Przekładamy do miski lub bezpośrednio na talerze.
Nadesłał:
Arni
|