Sernik na makowym cieście


2023-03-15
Sernik to prawdziwy król wśród wypieków – dzisiaj proponujemy tradycyjny wypiek, lecz z zaskakującym twistem! Makowy biszkopt i czekoladowe akcenty tworzą razem doskonałą i niebanalną kompozycję, która idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole.

Składniki:

 

Biszkopt z makiem:

• 8 jajek - rozmiar L
• 200 g cukru - 1 szklanka
• 150 g mąki pszennej - 1 szklanka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mielonego maku BackMit
• aromat migdałowy lub pomarańczowy – opcjonalnie

 

Sernik gotowany:

• 200 g masła
• 200 g cukru
• 1 kg twarogu na sernik
• 4 jajka - rozmiar L
• 2 opakowania budyniu waniliowego - na pół litra mleka bez cukru
• 200 ml mleka

 

Polewa czekoladowa:

• 200 ml śmietany kremówki 30%
• 200 g gorzkiej czekolady

 


Wykonanie:

 

Biszkopt z makiem:

1. Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaj do mąki mielony mak i zmieszaj do połączenia.
4. Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).
5. Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem ciągle miksując.
6. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
7. Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.

 

Sernik gotowany:

1. W większym garnku rozpuść masło.
2. Dodaj cukier i wymieszaj.
3. Dodaj twaróg, zmieszaj i dodaj pojedynczo jajka – dokładnie wymieszaj masę.
4. Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.
5. Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
6. Gotuj aż masa zgęstnieje – możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.

 

Wykończenie:

1. Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).
2. Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.
3. Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.
4. Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę – mieszaj aż się rozpuści.
5. Posmaruj polewą wierzch sernika.
6. Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Fly_PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl