Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
Zależy Ci, by przygotować dla bliskich wyjątkowe ciasto świąteczne? Postaw na sernik! Prezentujemy przepis na delikatny w smaku sernik na bazie Twarogu Sernikowego z Piątnicy z dodatkiem kajmaku! Niech zagości na świątecznym stole. Składniki:
- 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica
- 250 g Mascarpone Piątnica
- 5 jaj
- 200 g cukru drobnego
- ½ puszki kajmaku
Spód:
- 125 g herbatników korzennych
- 100 g Masła OSM Piątnica
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
- Herbatniki blendujemy nakonsystencję sypkiego piasku. Rozpuszczone masło mieszamy z herbatnikami, tak by uzyskać klejące się ciasto okonsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy ośrednicy 24-26 cm (najlepiej wyłożoną papierem dopieczenia). Wkładamy dolodówki naczas robienia masy serowej.
- Białka oddzielamy odżółtek.
- 6 żółtek ucieramy napuszystą masę wraz z200 g cukru.
- Następnie dodajemy Twaróg oraz Mascarpone oraz połowę masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy mikserem około 5 minut.
- Białka dodajemy bez ubijania, mieszamy z masą krótko (ok. 3-4 minuty) tylko do połączenia składników.
- Pieczemy w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie, do którego wlej szklankę ciepłej wody). Sernik pieczemy w temperaturze 170°C góra dół bez termoobiegu około 70 minut. Poupieczeniu, jeszcze przezok. 15 minut trzymamy sernik wzamkniętym, wyłączonym piekarniku, apotym czasie studzimy sernik wpiekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Gdysernik będzie już zimny, wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową ilekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy wlodówce.
Smacznego!
Nadesłał:
Anna1
|