Sernik z kajmakiem i orzechami – pyszny i wykwintny
                		 
		             | 
        
Zależy Ci, by przygotować dla bliskich wyjątkowe ciasto świąteczne? Postaw na sernik! Prezentujemy przepis na delikatny w smaku sernik na bazie Twarogu Sernikowego z Piątnicy z dodatkiem kajmaku! Niech zagości na świątecznym stole. Składniki:
- 1 kg Twarogu Sernikowego Piątnica
 - 250 g Mascarpone Piątnica
 - 5 jaj
 - 200 g cukru drobnego
 - ½ puszki kajmaku
 
Spód:
- 125 g herbatników korzennych
 - 100 g Masła OSM Piątnica
 
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
 - Herbatniki blendujemy nakonsystencję sypkiego piasku. Rozpuszczone masło mieszamy z herbatnikami, tak by uzyskać klejące się ciasto okonsystencji mokrego piasku. Wykładamy nim spód tortownicy ośrednicy 24-26 cm (najlepiej wyłożoną papierem dopieczenia). Wkładamy dolodówki naczas robienia masy serowej.
 - Białka oddzielamy odżółtek.
 - 6 żółtek ucieramy napuszystą masę wraz z200 g cukru.
 - Następnie dodajemy Twaróg oraz Mascarpone oraz połowę masy kajmakowej. Całość dokładnie mieszamy mikserem około 5 minut.
 - Białka dodajemy bez ubijania, mieszamy z masą krótko (ok. 3-4 minuty) tylko do połączenia składników.
 - Pieczemy w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustaw naczynie, do którego wlej szklankę ciepłej wody). Sernik pieczemy w temperaturze 170°C góra dół bez termoobiegu około 70 minut. Poupieczeniu, jeszcze przezok. 15 minut trzymamy sernik wzamkniętym, wyłączonym piekarniku, apotym czasie studzimy sernik wpiekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
 - Gdysernik będzie już zimny, wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową ilekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Chłodzimy wlodówce.
 
Smacznego!
		Nadesłał:
            Anna1 
	 | 
	
	      		      
		            




