Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół
                		 
		             | 
        
Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku! Składniki na spód:
- 300 g ciastek korzennych
 - 80 g migdałów blanszowanych
 - 100 g Masła 83% Piątnica
 
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady z orzechami
 - 90 g Śmietanki 30% OSM Piątnica
 
Masa serowa:
- 240 g orzechów włoskich
 - 130 g cukru muscovado
 - 250 g mlecznej czekolady
 - 200 g Śmietanki 30% UHT Piątnica
 - 420 g serka Mascarpone Piątnica
 - 420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
 - 4 jajka
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 170°C.
 - W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
 - Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami - wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
 - Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić idodać 120 g serka Mascarpone - wymieszać.
 - Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników - połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
 - Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
 - Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
 - Przygotować polewę - rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.
 - Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.
 
Smacznego!  
  
        
		Nadesłał:
            Anna1 
	 | 
	
	      		      
		            




