Skąd się bierze drętwienie, swędzenie i mrowienie?


2020-05-18
Są co najmniej dwa powody tego, skąd bierze się drętwienie, swędzenie i mrowienie.

Jednym z powodów jest niski poziom B1. 

Jest to witamina, która odpowiada  za budowanie naszego układu nerwowego. Bardzo łatwo i szybko można się jej pozbyć, np. kiedy spożywamy dużo cukrów, węglowodanów lub gdy mamy cukrzycę. Następnym powodem może być niski poziom wapnia. Nie chodzi tu o to, że nie spożywamy wapnia, bo wapnia jest mnóstwo w naturze. Nie chodzi też o to, że powinniśmy nagle wrócić do picia mleka, czy jedzenia serów. Wapń po prostu się nie przyswaja w naszym organizmie, jeśli jest za niskie zakwaszenie żołądka (czyli jest za wysokie pH). Żołądek musi być naprawdę kwaśny, żeby można było przyswoić wapń i wszystkie inne minerały, które potrzebujemy wchłonąć. 

Ale teraz jak to rozgraniczyć? Skąd wiadomo, że brakuje mi B1 czy wapnia?

 

Objawy niedoboru witaminy B1:

  • pojawia się nerwowość,

  • słaba pamięć,

  • goniące myśli,

  • zwiększony puls,

  • szybkie bicie serca,

  • bóle łydek,

  • zespół niespokojnych nóg,

Jeśli jeden z tych objawów pasuje do Ciebie, tzn. że masz niskie poziomy witaminy B1.

 

Objawy niedoboru wapnia:


  • skurcze w nogach,

  • słabe paznokcie,

  • ciągłe zmęczenie,

  • ciągły kaszel,

  • depresja,

  • lęki,

  • osteoporoza, którą nie powoduje niedobór wapnia, ale powoduje drgawki i czarne, niebieskie plamy pod skórą.

To są oznaki dla Ciebie, że masz za niski poziom wapnia.

Tak naprawdę, jeden lub drugi element odpowiada za to, że właśnie powstaje problem z zakończeniami Twoich nerwów.

Stąd biorą się te wszystkie problemy z drętwieniem,

mrowieniem. Jednak najczęściej skłaniam się tutaj do tezy, że brakuje nam witaminy B1, ponieważ bardzo łatwo można się jej pozbyć z naszego organizmu. Problem zaczyna się od tego, że mamy wysoki poziom insuliny, którą potrzebujemy po to, żeby wybierać glukozę z krwi. Spożywamy cukier, węglowodany (tj. wszelkie ziarna przerobione na mąkę, upieczony z tego chleb, makaron, pizza), które zamieniają się bardzo szybko na glukozę w naszej krwi. Wtedy nasze ciało chce się uchronić przed tym zapaleniem, które powstaje z za dużej ilości cukru. Co robi? Wysyła insulinę, która wybiera glukozę, której jest za dużo. Wydalamy ją razem z moczem, z którym wypływa również witamina B1. Co się dzieje? Zanika produkcja mieliny, czyli zakończeń nerwowych. Twoje nerwy stają się chore. Powstaje taka choroba, która się nazywa neuropatia obwodowa. Nie musisz znać tej nazwy, ale tak naprawdę doprowadzi to do tego, kiedy będziesz miał zbyt wysoki poziom insuliny, będziesz wypłukiwał tą witaminę B1 lub nie będziesz miał wystarczająco zakwaszonego żołądka i wapń nie będzie się wchłaniał. Wtedy niestety ale swędzenie przerodzi się ból. Ten ból może się przerodzić w palenie, mrowienie, a później w odrętwienie. W ten sposób Twoje zakończenie nerwowe umiera. 

W jaki sposób uzupełnić sobie B1?

Oczywiście płatki drożdżowe nieaktywne. Jeśli masz te problemy to dodawaj 2-3 łyżki stołowe do różnych pokarmów.  

 W jaki sposób uzupełnić wapń?

Aby uzupełnić wapń, potrzebujemy zakwasić żołądek, czyli zacząć pić ocet jabłkowy przed posiłkiem. W ten sposób, będziesz mógł w bardzo szybkim czasie pozbyć się wszelkich problemów z drętwieniem, mrowieniem i swędzeniem. 

Mam nadzieję, że Ci to pomoże.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

a.zakrzewska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl