Skarb Kraju Kwitnącej Wiśni – sos sojowy Kikkoman


Skarb Kraju Kwitnącej Wiśni – sos sojowy Kikkoman
2012-03-16
Nadaj egzotyczną nutę swoim ulubionym potrawom dzięki najsłynniejszej przyprawie Wschodu. Sos sojowy Kikkoman nie tylko z powodzeniem zastąpi sól, ale również wzbogaci smak zup, mięs i sałatek. Wraz z Kikkomanem, wybierz się w kulinarną podróż po nowe smaki!

Podróże do Azji to odkrywanie nowych, intrygujących smaków i poznawanie bogactwa wschodnich przypraw. W tej dziedzinie wyróżnia się szczególnie kuchnia japońska.
Jej mistrzowie, niczym samuraje sztuki kulinarnej, z niebywałą precyzją przyrządzają nawet najbardziej nietypowe potrawy (jak silnie toksyczna ryba fugu), które zachwycają smakoszy. Sekretem niezwykłego smaku i podstawą przygotowywanych przez nich potraw jest nic innego, jak najlepszej jakości sosy sojowe. Najsłynniejsze i najbardziej uznane są sosy marki Kikkoman. Swój wyrazisty, słony smak zawdzięczają tradycyjnemu procesowi produkcji opartemu o naturalną fermentację soi. Proces ten jest długotrwały, ale gwarantuje głęboki smak i niepowtarzalny aromat. Co więcej, sosy Kikkoman nie zawierają żadnych substancji chemicznych, a dzięki niskiej zawartości soli są również zalecane do spożycia przez osoby
z wysokim ciśnieniem tętniczym.

W ofercie Kikkoman znajdziemy szereg sosów sojowych takich jak uniwersalny sos sojowy Kikkoman, naturalnie warzony sos sojowy ze zredukowaną zawartością soli, czyli Kikkoman Less Salt, a także słodki sos sojowy Kikkoman i sos bezglutenowy. Zależnie od preferencji
i potrzeb można je dowolnie stosować do tradycyjnych zup, mięs, ryb i sałatek,
lub zastępować nimi zwykłą sól.

Poniżej kilka kulinarnych inspiracji:

Słodko-kwaśne klopsy

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

1 jajko

1 drobno pokrojona cebula

110 g (1 szkl.) bułki tartej

sól i pieprz do smaku

235 ml (1 szkl.) wody

120 ml (1/2 szkl.) octu jabłkowego

120 ml (1/2 szkl.) ketchupu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

220 g (1 szkl.) brązowego cukru

2 łyżki sosu sojowego

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wołowinę z jajkiem, cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Z gotowej masy uformuj klopsy o średnicy ok. 3 cm. Następnie odsmaż je na średnim ogniu na dużej patelni. Do osobnego naczynia wlej wodę, ocet, sos sojowy Kikkoman i ketchup. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie zalej klopsiki sosem i kontynuuj podgrzewanie, aż do jego zgęstnienia.

 

Smażone ziemniaki z sosem sojowym

Składniki:

ziemniaki

masło, 1/2 kostki

sos sojowy

szczypiorek

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Obierz i pokrój ziemniaki na plasterki, a następnie zanurz je w wodzie na 15 min i osusz.
Na patelni rozgrzej masło i ułóż plasterki ziemniaków tak aby się nie stykały. Gdy się zarumienią odwróć jena drugą stronę i dolej sos sojowy. Gotowe ziemniaki przed podaniem dopraw według smaku i posyp szczypiorkiem. 

 

 

Dodatkowe informacje:

Biuro Prasowe Kikkoman / Walk PR

Marta Lesiewska, Anna Kuprian

T: +48 519 021 080, 519022080

kikkoman@pressoffice24.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl