Słodki owoc sztuki
V Mistrzostwa Polski w Carvingu w Galerii Krakowskiej
Choć w Polsce znany jest zaledwie od kilkunastu lat, to początki jego historii sięgają zamierzchłych czasów złotych wieków królów i cesarzy azjatyckich. Carving, czyli sztuka dekoracji i rzeźbienia w owocach i warzywach, którą odbierać można niemal wszystkimi zmysłami, zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność i rozgłos. Już w najbliższą sobotę 10.11.2012 w godzinach
12.00-19.00 w Galerii Krakowskiej odbędzie się piąta edycja Mistrzostw Polski w Carvingu warzyw i owoców, podczas których będzie można podziwiać umiejętności najlepszych polskich Carvingowców.
Carving, to sztuka rzeźbienia w owocach, wymagająca niezwykłej wyobraźni, cierpliwości i wrażliwości estetycznej, za pomocą których można przekształcić zwyczajne owoce i warzywa w małe arcydzieła. Za kolebkę światowego Carvingu uważana jest Tajlandia, gdzie sztuka ta stała się obowiązkowym przedmiotem szkolnych zajęć. Obecnie Carving zyskuje coraz większą popularność także w naszym kraju.
W najbliższą sobotę, tj. 10 listopada 2012 roku w godzinach 12.00 – 19.00 najlepsi polscy Carvingowcy po raz pierwszy spotkają się w Galerii Krakowskiej, gdzie rywalizować będą w ramach piątej edycji Mistrzostw Polski. Kandydaci do tytułu zmagać będą się w dwóch 3 godzinnych etapach, w których zadaniem będzie stworzenie unikalnego dzieła, na zadany przez Jury temat. Motywem przewodnim pierwszego etapu konkursu będzie - Kraków, natomiast zadanie drugiego etapu pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą jurorów i zostanie ujawnione uczestnikom na 15 minut przed rozpoczęciem drugiej tury. Organizatorzy zapewniają, że podobnie jak miało to miejsce w przypadku wcześniejszych edycji, tak i tym razem nie zabraknie emocji związanych z konkursem oraz ducha zdrowej, artystycznej rywalizacji wśród uczestników.
Więcej informacji udziela:
Ryszard Wysokiński: Dyrektor Centrum Galerii Krakowskiej, ECE Projekt Management Polska, tel.: +48 12 428 99 00, e-mail:Ryszard.wysokinski@ece.com
Nadesłał:
PRinspiration
|