Słodkie wypieki z Galeo


Słodkie wypieki z Galeo
2018-06-13
Z truskawkami czy z rabarbarem? Ciasto jogurtowe z proszkiem do pieczenia Galeo doskonale łączy się z ulubionymi owocami. Smakuje dorosłym i dzieciom.
Nie tylko Kubuś Puchatek miewa ochotę na „małe Conieco”… zwłaszcza, jeżeli jest to pyszne, lekkie ciasto z owocami. Jogurtowa baza z proszkiem do pieczenia Galeo daje wiele możliwości. Wiosną będzie smakować najlepiej z rabarbarem lub truskawkami, latem z malinami, a na jesieni ze śliwkami czy jabłkami posypanymi cynamonem Galeo. Można również połączyć ze sobą różne gatunki świeżych owoców lub użyć mrożonych. 

Wielką zaletą tego ciasta jest to, że na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie ok. 10 minut. Dzięki użyciu jogurtu i proszku do pieczenia Galeo ciasto będzie wilgotne a równocześnie puszyste. Natomiast dodatek cukru wanilinowego Galeo sprawi, że będzie miało przyjemny aromat, świetnie komponujący się z sezonowymi owocami.
 
Proszek do pieczenia Galeo w opakowaniu 30 g oraz cukier wanilinowy Galeo w opakowaniu 15 g znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł. Oba opakowania wystarczają na przygotowanie ciasta z 1 kg mąki.

***

Ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka cukru
5 łyżek oleju roślinnego
1 łyżka cukru wanilinowego Galeo
2 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo

Przygotowanie:
Przygotować składniki w temperaturze pokojowej (najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem. Wymieszać tak, aby masa była jednolita. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować olejem i wlać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki, jabłka, rabarbar, mrożone jagody lub inne ulubione owoce. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180° C.
Czas przygotowania: ok. 10-15 min. w zależności od wybranych owoców, czas pieczenia: ok. 45 minut
Koszt: ok. 5,5 zł + koszt wybranych owoców


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl