Smak, że ho ho! Czyli 5 sposobów na świątecznego kurczaka
Kurczak – zawsze smaczny, zawsze w porę – także w święta! W tym roku króluje na bożonarodzeniowych stołach. Oto 5 niezawodnych przepisów na świąteczne dania z drobiu dla całej rodziny! W całości
Tak przyrządzony kurczak będzie prezentował się na świątecznym stole iście po królewsku.
„Na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia, kurczaka należy wyjąć z lodówki i trzymać natartego przyprawami w temperaturze pokojowej. Do przyprawiania kurczaka najlepiej sprawdzą się oregano, które charakteryzuje się intensywnym ziołowym zapachem i smakiem, oraz czerwona papryka – która doda mu złocistego koloru” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
A jak go upiec? Kilka rad zdradza szef kuchni Knorr: „Kurczaka w całości powinno się piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Jeśli waży ok. 1,5 kilograma, potrzebuje godziny, by być miękki. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada kolejne 20 minut pieczenia. Jeżeli chcemy, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóżmy na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekajmy kwadrans, zanim zaczniemy kroić go na porcje”.
Pieczony kurczak z ziemniakami
Składniki:
1,5 kg kurczaka
4 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
800 g ziemniaków
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Stwórz błyskawiczną marynatę, mieszając przyprawę Knorr do złotego kurczaka, która nada smaku, z olejem, papryką i oregano. Natrzyj nią kurczaka z zewnątrz i od środka. Jeśli lubisz potrawy pikantne, do marynaty dodaj również trochę ostrej papryki.
Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.
Kurczaka i ziemniaki umieść w brytfance, piecz 60 minut w 190 °C.
Na butelce
To prawdziwa ekstrawagancja! Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę i ustawiamy na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co ważne, dzięki temu sposobowi kurczak będzie idealnie soczysty w środku:
Kurczak pieczony na butelce
Składniki:
1,5 kg kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
butelka półlitrowa piwa jasnego
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj dokładnie z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu delikatnie pikantny smak. Zamarynowanego kurczaka odstaw na dzień do lodówki.
Zamarynowanego kurczaka nałóż na sztorc na otwarta butelkę piwa. Całość ustaw na blasze, wstaw na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 90 minut. Tak przygotowany kurczak będzie idealnie soczysty w środku.
Chrupiące udka
Tak przygotowanego kurczaka pokochają dzieci. Najmłodsi mogą trzymać udka w palcach, nie przejmując się świąteczną etykietą, a do tego kurczak będzie smacznie chrupać w zębach dzięki panierce z dodatkiem płatków owsianych. Oto sposób na pyszny, świąteczny, a przede wszystkim rodzinny obiad!:
Soczyste i chrupiące udka pieczone
Składniki:
1 kg podudzi z kurczaka
4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem, płatkami i musztardą, dzięki czemu uzyskasz aromat. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj też łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
Mięso obtocz w mące, a następnie w marynacie.
Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, aby miód się nie przypalił. Przełóż do niego udka i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250 °C. Po tym czasie zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz dodatkowe 10 minut.
W odświętnym wydaniu
W Święta Bożego Narodzenia kurczak zyskuje wyjątkową recepturę. Do jego przygotowania wykorzystuje się pomarańcze, suszone śliwki i morele, czyli zimowe składniki. Dzięki dodaniu jabłek danie stanie się wyjątkowo soczyste:
Kurczak świąteczny
Składniki:
1,5 kg kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
świeże oregano
2 pomarańcze
2 ząbki czosnku
100 g suszonych śliwek wędzonych z pestkami
100 g moreli suszonych
4 jabłka
80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne – pokrój w ćwiartki, skórki zachowaj. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada smaku, pomieszaj z otartą skórką z dwóch pomarańczy i posiekanym oregano. Przyprawa idealnie podkreśli smak kurczaka.
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałe pomarańcze okrój z białej skóry, włóż do środka, razem z skórkami z jabłek. Do środka włóż również śliwki, morele oraz dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż.
Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę, kurczaka piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak zachowa idealną soczystość mięsa.
W międzyczasie na patelni karmelizuj cukier. Gdy będzie złotego koloru - dodaj pokrojone wcześniej jabłka, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni. Całość smaż razem z jabłkami przez około 4 minuty.
Po upieczeniu, kurczaka pokrój na mniejsze porcje. Z farszu wybierz śliwki i morele i dodaj je do jabłek.
Z cytrusami
Kurczak lubi się z owocami cytrusowymi – pomarańczą, mandarynką i limonką. Dzieci uwielbiają te owoce, a ich dodatek do mięsa może wywołać niemałe zaskoczenie. Dodając do przepisu tymianek oraz imbir, stworzymy na talerzu wyjątkową, świąteczną kompozycję.
„Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos. Wtedy zyska on przysłowiową ‘kropkę nad i’”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem zaskoczy całą rodzinę:
Kurczak limonkowy z tymiankiem
Składniki:
1,5 kg kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
2 limonki
pęczek świeżego tymianku
czosnek główka
80 g świeżego imbiru
czarny pieprz rozkruszony w moździerzu
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada aromat, pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.
Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.
Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
Nadesłał:
Anna1
|