Śniadanie wielkanocne: co podać na świąteczny stół?


2020-04-09
Śniadanie wielkanocne, tak jak malowanie pisanek czy święcenie pokarmów, stanowi nieodzowny element wiosennych świąt. To doskonała okazja do skosztowania wyśmienitych potraw przygotowywanych specjalnie na ten czas.

Na świąteczny stół

Z Wielkanocą bez wątpienia kojarzą się jaja, kiełbasy czy pieczone mięsiwa. Można podawać je w tradycyjny sposób, na przykład: jajka z majonezem czy żurek z białą kiełbasą lub pokusić się o odrobinę szaleństwa i klasyczne, świąteczne składniki zaserwować w nieco odświeżonej odsłonie. Takimi nieoczywistymi, ale jakże łatwymi i szybkimi w przygotowaniu, pomysłami na wielkanocne śniadanie mogą być jaja faszerowane kiełbasą, sałatka z szynką czy biała kiełbasa w cieście.  Poniżej podpowiadamy, jak je przyrządzić.

 

1.     Jaja faszerowane farszem z kiełbasy

Składniki:

 

·       6 jajek

·       2 łyżki majonezu

·       150g kiełbasy JBB

·       3 rzodkiewki

·       2 łyżki majonezu

·       2 ogórki konserwowe

·       kiełki

·       sól i pieprz 

 

Sposób przygotowania:

 

Ugotowane jajko na twardo przekrój na pół i wydrąż żółtko. Ogórki, rzodkiewki i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Dodaj majonez i dopraw. Połówki jajek faszeruj farszem i ozdób kiełkami. 

 

 

2.     Sałatka z szynką

 

Składniki:

·       4 jajka

·       szynka JBB

·       kilka rzodkiewek

·       koper

·       2 łyżki majonezu

·       1 łyżka jogurtu

·       sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jaja ugotuj na twardo. Pozostałe składniki pokrój w kostkę, dodaj majonez oraz jogurt. Dopraw i wymieszaj. 

 

3.     Kiełbasa biała w cieście

 

Składniki:

·       8 białych kiełbasek JBB

·       opakowanie ciasta francuskiego

·       cebule

·       majeranek

·       1 jajko

·       masło do podsmażenia

·       sól, pieprz

·       1 łyżka cukru

Składniki na sos:

·       150 ml słodkiej śmietanki

·       3 łyżki chrzanu

·       sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia, około 25 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnuszku na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Aleksandra Morawska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl