Śródziemnomorskie klimaty we Wrocławiu
Melon z szynką parmeńską, suszone pomidory, gazpacho, paella, aromatyczne wino, a wszystko w scenerii drzewek oliwnych, laurów i oleandrów. Tak zapowiada się śródziemnomorski weekend w Zielonym Centrum. Będą degustacje, porady i prezentacje roślin.
Osoby odwiedzające Zielone Centrum 28 i 29 lipca posmakują śródziemnomorskich klimatów – i to dosłownie. Na degustacjach będzie można skosztować potraw z grilla, hiszpańskiej paelli, gazpacho, suszonych pomidorów i wina, a także innych przysmaków. Dla Smakoszy przygotowano specjalną ofertę w Restauracji Zielonej, w której karcie pojawią się dania, takie jak melon z szynką parmeńską czy medaliony wołowe.
Organizatorzy imprezy zaprezentują również typowe dla śródziemnomorskiego klimatu rośliny. Będzie można obejrzeć drzewka oliwne, hibiskusy, oleandry, wawrzyn szlachetny czy lawendę oraz dowiedzieć się, w jakich warunkach należy uprawiać je w ogrodach, na balkonach i tarasach.
Chętni będą mogli również zaczerpnąć porad z zakresu ochrony roślin. Na miejscu architekci krajobrazu odpowiedzą na pytania związane z zagospodarowaniem i projektowaniem przydomowych zielonych zakątków.
Impreza Śródziemnomorskie Klimaty odbędzie się 28 i 29 lipca w godzinach 11:00 – 17:00 w Galerii Ogrodniczej Zielone Centrum, Wrocław – Psary.
Nadesłał:
redakcja123
|