Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Student w kuchni, czyli jak rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem

Student w kuchni, czyli jak rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem
Zobacz więcej zdjęć »
Drożdżówka z uczelnianego sklepiku na śniadanie, szybki obiad w barze mlecznym i ogromne ilości kalorii dostarczane wraz z jedzeniem zamawianym na dowóz.

Nieco stereotypowo, ale jednak prawdziwie – tak wygląda życie przeciętnego studenta. Brak czasu i pieniędzy na wykwintne dania nie musi jednak oznaczać konieczności jedzenia byle czego. A gotowanie może stać się niezłą odskocznią od zajęć i kolokwiów. Przekonaj się o tym… na własnym żołądku!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


Kulinarne inspiracje – gdzie ich szukać?

To prawda, że nie każdy rodzi się z umiejętnością gotowania. Na szczęście każdy może nauczyć się przygotowywać proste i smaczne dania. Nawet w studenckiej kuchni, w której często znajduje się jeden garnek i światło w lodówce. Od czego zacząć? Od znalezienia źródła kulinarnych inspiracji. To zupełnie jak w przygotowaniami do egzaminu, gdzie najważniejszy jest pierwszy krok, a później jakoś już idzie. Tak i z gotowaniem – kluczowe jest, by odważyć się, zrezygnować ze śmieciowego jedzenia i wypróbować znaleziony przepis, nie zrażając się ewentualnymi porażkami na starcie. Gdzie szukać przepisów dla aspirujących kucharzy? Z pomocą przychodzą internetowe serwisy kulinarne z inspiracjami na słodkie i wytrawne dania.

Gotowanie na 5 z plusem

By w pełni czerpać z kulinarnych inspiracji, wybieraj dania, które jesteś w stanie wykonać. Najlepiej sprawdzą się wszelkie potrawy jednogarnkowe. Do ich przygotowania nie potrzebujesz masy różnych naczyń, którymi pewnie nie dysponujesz na stancji czy w akademiku. Co za tym idzie, oszczędzisz też swój cenny czas na ich późniejsze zmywanie. Jeśli nie masz piekarnika lub nie opanowałeś jego obsługi, możesz sięgać po desery, który nie wymagają pieczenia. Niektóre z nich przygotujesz w mikrofalówce! Postaw na kreatywność – wykorzystuj inspiracje kulinarne do tworzenia zupełnie nowych potraw. Z połowy czekolady możesz zrobić pyszny deser, a resztę wykorzystać jako polewę do naleśników na śniadanie.

Przykładowe przepisy dla studentów:

Naleśniki z czekoladą na śniadanie

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • ½ tabliczki czekolady

  • twarożek


Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki przygotuj zaczynając od dokładnego wymieszania mokrych i suchych składników w osobnych miskach. Po połączeniu, masa naleśnikowa powinna być lejąca i pozbawiona grudek. Ciasto na naleśniki odstaw na kwadrans, a po tym czasie przystąp do smażenia placków na patelni z nieprzywierającym dnem. Zarumienione naleśniki ściągaj kolejno z patelni, napełniaj twarożkiem i zajadaj się nimi bez końca.

Obiadowe chilli con carne

Potrzebne składniki:

  • 1/2 tabliczki czekolady

  • ½ kg mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 czerwona papryka

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1 puszka pomidorów bez skórki

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • sól, pieprz


Posiekają cebulkę podsmaż na oleju. Dodaj mięso i duś razem do odparowania płynu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki i połamaną drobno czekoladę, która nada daniu piękny kolor i aromat. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut. Na końcu dodaj odcedzoną kukurydzę oraz fasolę, dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Mus – deser bez pieczenia

Potrzebne składniki:

  • 1 tabliczka czekolady

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka

  • ½ łyżki masła


Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem, a następnie dodaj do płynnej, nieco przestudzonej czekolady. Następnie dodaj do niej różnie ubite białko, ostrożnie mieszając, by nie spowodować opadnięcia masy. Mus wstaw na godzinę do lodówki, by stężał.

 


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »