Świąteczne gotowanie z maluchem
Okres przedświąteczny to cudowny czas wspólnego dekorowania domu, śpiewania kolęd i oczywiście przygotowywania pysznych świątecznych smakołyków.
Sprawmy, aby te chwile były szczególne dla naszych najmłodszych członków rodziny i postarajmy się, by dzieci również uczestniczyły w przygotowaniu świątecznego menu.
Karp, kapusta z grzybami i śledzie nie zawsze budzą entuzjazm wśród najmłodszych, ale wystarczy zupę grzybową zastąpić choinkowym kremem z brokułów i groszku, zamiast karpia podać paluszki rybne zapiekane w cieście francuskim, a śniadaniowym bułeczkom dorobić białe brody z serka, czapkę z salami i Mikołaj gotowy.
Wszystkich rodziców zachęcamy do wspólnego świątecznego gotowania i wesołej zabawy przy dekorowaniu potraw z najmłodszymi. Wiele kolorowych inspiracji na gotowanie z niejadkami i małymi smakoszami znajdziecie na stronie www.dziecijedza.com
Choineczka z awokado
Składniki:
1/2 dojrzałego awokado
1 łyżeczka serka naturalnego
6 tostów
1/4 czerwonej papryki
sól i pieprz
Awokado kroimy wzdłuż i z jednej połówki wydrążam miąższ i ugniatamy widelcem wraz z łyżeczką serka, a następnie doprawiamy. Z kromek chleba tostowego wykrawamy foremką do ciastek kształt choinki. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na tosty nakładamy pastę i dekorujemy paprykowymi bombkami.
Świąteczne spaghetti
Składniki:
100 g makaronu spaghetti lub makaronu gniazdka
1/2 brokułu
150 g zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
1 łyżka masła
150 g sera gouda
sól i pieprz
Dekoracja: gotowana marchewka na czubek- gwiazdę i paseczki pora jako wstążka do prezentów
Ugotować makaron al dente, w oddzielnym garnuszku gotujemy groszek ze szczyptą soli i cukru, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, wtedy zachowa swój ładny zielony kolor. Na patelni rozgrzać masło, dodać makaron i warzywa, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie przemieszać i podawać w formie choinki z zerowymi paczuszkami.
Smacznego!
Nadesłał:
Dziecijedza.com
|