Świąteczne szaleństwo – czy ekologistyka sobie z tym poradzi?


Świąteczne szaleństwo – czy ekologistyka sobie z tym poradzi?
2022-01-11
Gorączka zakupów to coś, co stało się już nieodzownym elementem okresu okołoświątecznego. Przyczynia się to do pogłębiania negatywnych zmian klimatu. Wzrastają poziomy wód, panują coraz wyższe temperatury, gatunki wymierają, a ekosystem się załamuje.

 

Muda, czyli marnotrawstwo

Można wyróżnić osiem rodzajów marnotrawstwa:

  • nadprodukcja, nadmierne wytwarzanie
  • nadmierne zapasy,
  • błędy i wady jakościowe,
  • oczekiwanie,
  • nadmierne przetwarzanie,
  • zbędny transport,
  • zbędny ruch,
  • niewykorzystany potencjał pracowników.

Marnotrawstwo produktów występuje właściwie we wszystkich ogniwach łańcucha dostaw - w produkcji, magazynowaniu, logistyce, sprzedaży, a także u konsumentów. Czy jest jakiś sposób, aby temu zaradzić?

 Rozwiązaniem może okazać się ekologistyka

Ekologistyka nazywana jest także zieloną logistyką (ang. green logistics), jednak można spotkać się z określeniem reverse logistics. Może być ona definiowana na wiele sposobów. W pewnym sensie, jak sama nazwa wskazuje, jest ona subobszarem logistyki nastawionym na ekologię. Obejmuje wszelkie działania w przedsiębiorstwie związane z gromadzeniem, przepływem, recyklingiem i utylizacją odpadów w sposób jak najmniej uciążliwy dla środowiska. Ekologistyka to nie tylko procesy zachodzące w przedsiębiorstwach, ale także działania na dużo większą skalę. To zarówno zarządzanie już powstałymi odpadami, ale także działania prewencyjne. Zakres tych aktywności obejmuje także m.in.: edukację społeczeństwa w temacie ekologii i odpowiedniego gospodarowania, organizowanie zbiórek odpadów niestandardowych czy specjalne utylizowanie materiałów niebezpiecznych.

 

Co z tym klimatem?

Ekologistyka początkowo zajmowała się jedynie badaniami, jednak wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa zaczęła dostarczać także rozwiązania z zakresu optymalizacji odpadów. Raporty dotyczące stanu środowiska, przygotowywane przez wyspecjalizowane organizacje, nie pozostawiają wątpliwości - mamy do czynienia z kryzysem środowiskowym. Z raportu „State of Global Climate 2020" przygotowanego przez WMO wynika, że jest się czego obawiać. Wzrasta poziom wód w morzach, temperatury są coraz wyższe, a poziom dwutlenku węgla drastycznie się podnosi. Przyczyn jest wiele, a jedną z nich jest wciąż rosnąca produkcja niepotrzebnych odpadów.

Świadome gospodarowanie

Ekologistyka to przede wszystkim działanie, ale równie ważna jest prewencja, czyli zapobieganie wytwarzaniu odpadów w nadmiernej ilości. Święta Bożego Narodzenia są idealnym momentem na to, aby się nad tym pochylić. Konsumenci nabywają towary, które często są marnotrawione. Dotyczy to zarówno żywności, jak i na przykład nietrafionych prezentów. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności z 2020 roku aż 53,75% Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności, z czego większość dotyczy wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków. Ze zwiększonej konsumpcji wynika także wzrost generowania odpadów (np. opakowań prezentowych). Dzięki edukacji i kampaniom społecznym, w które włącza się coraz więcej korporacji, wzrasta świadomość społeczeństwa, chęć poszerzania wiedzy i wdrażania odpowiednich działań w dziedzinie ekologii. Pojawia się jednak pytanie: co przedsiębiorstwa mogą zrobić, aby zniwelować ilość strat i odpadów we wcześniejszych ogniwach łańcucha dostaw?

Odpowiednie parametry

Na początek należałoby się pochylić nad przyczyną powstawania tak dużej ilości niepotrzebnych odpadów w fazie produkcji, przechowywania czy dostawy i sprzedaży.

- Częstą przyczyną powstawania niepotrzebnych odpadów w łańcuchu dostaw jest fakt, że wytworzone towary nie mają zapewnionych odpowiednich warunków środowiskowych - komentuje Daria Roszczyk-Krowicka, Sales and Marketing Director w Blulog, firmie dostarczającej nowoczesne rozwiązania monitoringu temperatury i wilgotności. Pleśnienie, gnicie czy zawilgocenie mogą dotyczyć nie tylko produktów spożywczych, ale także zabawek, ubrań, czy sprzętów elektronicznych, które tak chętnie kupujemy w okresie świąt. Czy można temu jakoś zapobiec?

- Rozwiązanie może być bardzo proste - monitorowanie produktów, którym można objąć zarówno temperaturę, jak i poziom wilgotności na każdym etapie produkcji oraz przechowywania. Dzięki temu przedsiębiorcy będą mieli pewność, że towary mają zapewnione odpowiednie warunki, a system powiadomi ich niezwłocznie o istotnej zmianie parametrów, za pomocą alertów w aplikacji. Daje to przedsiębiorstwom możliwość realizowania jednocześnie dwóch celów w ramach ekologistyki - ekonomiczny i ekologiczny. Ten pierwszy sprowadza się do zmniejszenia kosztów związanych z produktem i jego wytworzeniem, zaś ten drugi przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego. - dodaje Daria Roszczyk-Krowicka.

Polska jest na dobrej drodze w kierunku dojrzałego ekologicznie zarządzania produkcją. Trendy wciąż się zmieniają, jednak na tym etapie jednym z ważniejszych dla przedsiębiorców kroków jest wdrożenie rozwiązań, które w przyszłości przyniosą korzyści w postaci oszczędności, lepszego wizerunku, zoptymalizowanego łańcucha dostaw i przede wszystkim redukcji niepotrzebnych odpadów.

 



Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dotPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl