Szampański karnawał z marką KROSNO GLASS


2021-01-19
Pili go bohaterowie powieści Emila Zoli, Aleksandra Puszkina i Johanna Goethe. Strumieniami lał się w filmach o Jamesie Bondzie. Od strzału przez dno kieliszka od szampana zaczyna się i kończy film Alfreda Hitchcocka pt. ”Szampan".

 

Nie wspominając już o pełnych zawiści pogłoskach krążących po Hollywood: ponoć w 36 butelkach tego drogocennego trunku brała kąpiel Marylin Monroe. Dla nas również szampan ma magiczną moc. Toasty nim wznoszone zawsze się spełniają, bąbelki wprawiają w szampański nastrój, a kłopoty i zmartwienia po kilku łykach znikają bezpowrotnie. Karnawał to najlepsza okazja, by skończyć z teoretyzowaniem i skosztować królewskiego trunku. Jak i w czym pije się szampana i wina musujące radzi polski producent szkła marka KROSNO GLASS.

 

 

Za pomyślność — szampan i wina musujące

Szampanem zwykliśmy potocznie nazywać wszystkie wina musujące. To duży błąd, prawdziwy bowiem szampan to trunek wyjątkowy, ekskluzywny i dość drogi. Produkuje się go tylko w Szampanii, w regionie północnej części Francji. Panują tam bardzo niekorzystne warunki dla winorośli. Leją ulewne deszcze, jest chłodno, zdarza się mróz. Niesprzyjające warunki pogodowe zmusiły producentów wina do wynalezienia alternatywnej metody produkcji. W ten sposób powstała stosowana przy powstawaniu szampana podwójna fermentacja, która odpowiedzialna jest za charakterystyczny smak szampana i oczywiście za bąbelki. Lecz nie tylko region, z którego wywodzi się oryginalny szampan jest istotny. Ważne są także szczepy winorośli, z których fermentuje trunek. Powinny to być: pinot meunier, chardonnay lub pinot noir. Wina naturalnie musujące powstają w ten sam sposób — poprzez zastosowanie procesu podwójnej fermentacji podczas produkcji (nie mylić z winami gazowanymi - sztucznie nasycanymi dwutlenkiem węgla). W tych dobrych nie dosładza się i nie stosuje przy produkcji żadnych chemicznych ulepszaczy smaku. Wybierając wino musujące, mamy naprawdę wiele możliwości - od wytrawnych po słodkie, od czerwonych, przez różowe, po białe.

 

Wenecja Euganejska kontra Penedès w Katalonii

Słynne Prosecco, które robi w Polsce oszałamiającą karierę już od dobrych kilku lat to nic innego jak jeden z gatunków wina musującego. Jego historia sięga XVIII wieku. Powstaje w pięknych pagórkowatych regionach północnych Włoch — w Wenecji Euganejskiej oraz w Wenecji Julijskiej, w Veneto i Trieście. Za smak Prosecco odpowiada glera – odmiana winorośli znana jeszcze z czasów starożytności. Tajemnica bąbelków w prosecco polega na wtórnej fermentacji w szczelnie zamkniętych kadziach ze stali nierdzewnej. Dwutlenek węgla, produkt uboczny – nie mając ujścia na zewnątrz, pozostaje w winie. Drugim słynnym gatunkiem wina musującego jest katalońska Cava. Druga fermentacja Cavy przebiega już w butelce, dzięki czemu jej smak jest bardziej wyrazisty niż w Prosecco, a bąbelki mocniejsze. Powstaje głównie z lokalnych szczepów winorośli: parellada, macabeo i xarello.

 

Kształt wzniesionych toastów

Nikt nie ma chyba wątpliwości, że szkło, w którym podajemy szampana i wina musujące jest prawie tak ważne jak jakość trunku. Wina musujące i szampany serwujemy bardzo dobrze schłodzone. Kieliszki również powinny być zimne. Istnieją dwa rodzaje kieliszków, w których serwujemy musujący alkohol. Te najbardziej klasyczne to wysoki, prosty „flute". Drugi rodzaj to rozkloszowany „coupe". Koneserzy szampana wolą model „flute”, a szczególnie jego zwężający się ku górze rodzaj „tulip". Argumentują, że jego kształt – wąski i długi zapobiega ulatnianiu się aromatu i bąbelków. Z kolei szerokie pucharki, które tak uwielbiały Rita Hayworth, Liz Taylor i Marylin Monroe mają cudowne konotacje kulturowe. Kształt kieliszka „coupe" był ponoć wzorowany na lewej piersi francuskiej królowej Marii Antoniny, żony króla Francji Ludwika XVI. Niestety, sceptycy podważają tą uroczą koncepcję, sugerując, że ten kształt kieliszka zaprojektowano w 1663 roku w Anglii.

 

    

 

Harmonia smaku i designu

Polski producent szkła KROSNO GLASS o sposobie podawania szampana i win musujących wie wszystko. W ofercie firmy znajdziecie kieliszki do szampana i win musujących. Szczególnie polecamy kolekcję „Harmony”, która ujmuje klientów ciekawym wzornictwem i perfekcyjnym wykonaniem. „Kolekcja „Harmony” to synonim elegancji. Świetnie sprawdzi się zarówno jako piękne i praktyczne urozmaicenie zwykłych wieczorów, lecz także jako gustowne szkło na wyjątkowe okazje” – opowiadają nam eksperci KROSNO GLASS. Kieliszek do szampana w kształcie „flute" z kolekcji „Harmony” ma pojemność 180 ml. Wysoką nóżkę na stabilnej stopce zwieńczono smukłą czarką, aby bąbelki powoli opuszczały szkło, a trunek nie ulegał ogrzewaniu podczas trzymania kieliszka w dłoni. Model „coupe" ma większą pojemność, bo aż 240 ml. Płaska czarka kieliszka i wysmukła nóżka z pewnością zachwycą wielbicieli stylu vintage. Trzecim rodzajem kieliszka z kolekcji „Harmony” polecanym przez markę KROSNO GLASS do win musujących jest kieliszek specjalnie zaprojektowany do degustacji Prosecco. Ma nieco inny, okrąglejszy kształt niż kieliszki do szampana typu „flute". Charakteryzuje się również większą pojemnością. Z kolei koktajle zrobione na bazie win musujących barmani współpracujący z marką KROSNO polecają podawać w kieliszkach „Harmony – Gin&Tonic”, które mają krótką, stabilną nóżkę i dużą pojemność. W kieliszku z powodzeniem zmieści się nawet pokaźna ilość lodu, która jest nieodłącznym składnikiem większości drinków.

 

Dzieło hutniczej sztuki

W ofercie polskiego producenta szkła, marki KROSNO GLASS znajdziemy również kieliszki do wina musującego z kolekcji „Ethereal". Zaprojektowane we współpracy z profesjonalnym sommelierem Danielem Aniołowskim, formowane są ręcznie przez najbardziej doświadczonych hutników. Ich bardzo cienkie ścianki sprawiają, że kieliszki są wyjątkowo lekkie, a ich przejrzystość pozwala w pełni cieszyć się odcieniem szlachetnego trunku i tańczącymi w nich bąbelkami. Doskonałe do degustacji wszelkich win musujących: francuskiego Szampana, włoskiego Lambrusco lub Prosecco, niemieckiego Sekta, czy katalońskiej Cavy.

 

Przepis na włoskie dolce vita

Najpopularniejszym drinkiem na bazie prosecco jest kultowy, lekko gorzki, aromatyczny Aperol Spritz. Do jego zrobienia będziemy potrzebowali:


kieliszek z kolekcji „Harmony”, model Gin&Tonic

3 części, 75 ml Prosecco

2 części, 50 ml Aperolu

1 część, 25 ml gazowanej wody mineralnej

kostki lodu

plasterek czerwonej pomarańczy

Do kieliszka wrzucamy kostki lodu. Następnie wlewamy w odmierzonych porcjach Prosecco, Aperol, wodę gazowaną. Do smaku i dekoracji dodajemy plasterek pomarańczy.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

ola@hshpr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl