Szkło jest EKO!
Wnioski płynące z kontroli europejskiego Trybunału Obrachunkowego wskazują jasno, że znaczna część producentów ekologicznej żywności nie spełnia restrykcyjnych wymagań unijnych.
Problem jest istotny gdyż europejski rynek produktów ekologicznych wart jest już ok. 20 mld euro, a w ostatnich 20 latach przyrósł aż o 10%. Są jednak wyroby, które same w sobie są ekologiczne, a popyt na nie rośnie wraz ze świadomością konsumentów – są to produkty szklane.
W ostatnim czasie, wraz z rozwojem trendu Eko, szczególnie w branży spożywczej nastąpił powrót do szerokiego zastosowania wyrobów szklanych. Materiał ten doskonale sprawdza się w pakowaniu i serwowaniu produktów spożywczych. Dzięki swoim właściwościom fizykochemicznym nie wchodzi w reakcję z produktami i nie przepuszcza do wnętrza zapachów z zewnątrz. Specjaliści potwierdzają, że konsumenci wybierają szkło, rezygnując z plastiku. Wpływa na to niewątpliwie coraz bardziej powszechna wiedza, że szkło jest zdrowe, a produkty przygotowywane i podawane w tego typu opakowaniach są smaczniejsze i lepszej jakości.
O popularności szklanych produktów wśród konsumentów, oprócz praktycznego zastosowania, zdecydowała też ich estetyka. Jednak dla znawców branży największe znaczenie ma rodzaj szkła z jakiego wyrób jest wykonany. Obecnie powszechnie stosowane są trzy rodzaje szkła – sodowe, azotowe i boro krzemowe – ale to właśnie borokrzemowe ma najkorzystniejsze parametry dla zdrowia. Posiada najwyższą odporność termiczną i wytrzymałość na szok termiczny, można je bez przeszkód stosować w temperaturach od - 50˚C do +500˚C. Oznacza to tyle, że każdy produkt wykonany z tego szkła można np. wyjąć z lodówki od razu postawić na kuchence, czy w mikrofalówce i podgrzewać. Ponadto, produkty wykonane ze szkła boro krzemowego nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i nie zawierają alergenów. Oznacza to, że mogą być bez obaw używane przez dzieci i alergików. Dodatkowym atutem jest fakt, że produkty nie rysują się i nie matowieją w zmywarce.
Jednym z trzech europejskich wytwórców i dostawców produktów ze szkła boro-krzemowego jest polska firma - Termisil Huta Szkła Wołomin S.A. Dzięki ponad 100 letniej obecności na rynku, marka specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości szkła boro-krzemowego. Specjalna formuła i proces wytwarzania sprawiają, że asortyment Termisil może być używany wszędzie tam, gdzie potrzebna jest nadzwyczajna wytrzymałość na wysoką temperaturę i szok termiczny, odporność na działanie substancji chemicznych oraz najwyższy stopień bezpieczeństwa przy kontakcie z żywnością. Dzięki takim właściwościom szkła boro-krzemowego, w asortymencie wołomińskiej huty znajdują się żaroodporne naczynia kuchenne: brytfanny i naczynia z pokrywami, garnki, dzbanki, zaparzacze, szklanki, kubki, filiżanki.
Obecnie na popularności zyskują naczynia żaroodporne do pieczenia. Na rynku dostępnych jest wiele kształtów naczyń żaroodpornych, które można stosować bezpośrednio do gotowania, pieczenia, duszenia, a nawet mrożenia. Takie rozwiązanie pozwala praktycznie gospodarować miejscem w kuchennych szafkach, lodówce czy zamrażalce. Przykładowo, okrągły zestaw z przykrywką okaże się wielozadaniowym kompletem do zapiekanek mięsnych i warzywnych lub doskonałą brytfanką do ciasta. Kwadratowe lub prostokątne naczynia ułatwią podzielenie na równe porcje lasagne i są idealna formą do pieczenia chleba. Natomiast w eleganckim podłużnym naczyniu można przygotować i podać wykwintną kaczkę. Brak potrzeby ciągłego przekładania potraw, wymieniania naczyń i ich wielokrotnego zmywania oznacza wygodę i oszczędność cennego czasu.
Żaroodporne naczynie owalne marki Termisil z pokrywą wyposażoną w system „Grill&Drop” o pojemności 2,9l. Cena na półce: 49 PLN.
Nadesłał:
ij
|
Wasze komentarze (4):
-
plumka , 2012-11-26 12:32:23
Na czym polega ekologiczne szkło? A ekologiczna patelnia?
-
~hejter, 2012-10-26 13:36:45
czy ekologiczne szkło jest wytwarzane z ekologicznego piasku, który "rośnie" na plażach ekologicznych japiszonów, którzy kupują ten marketingowy szajs za ekopieniądze ze swojej korporacyjnej pracy?
-
~kot i pat, 2012-10-26 12:51:48
Szklane naczynia to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Nawet jeśli ktoś decyduje się na żywność ekologiczną i poddaje ją niewłaściwej obróbce termicznej, to może stracić wszystkie cenne właściwości. Dlatego ja także zaopatruję się w Organic w ekologiczne naczynia np. patelnie.
-
~euroentuzjasta, 2012-10-26 12:43:27
trudny jest żywot producentów ekologicznej żywności. Nie dość, że jest ona droga, bo musi być droga - bo produkty muszą być efektem specjalistycznych maszyn, procesów certyfikacji itp. Żywność ekologiczna jest wąsko dystrybuowana, nie jest naszpikowana chemią, więc ma krótszą datę ważności. Poza tym, część upraw (przez brak konserwantów) jest niezdatna do dystrybucji... to jeszcze Unia jest coraz bardziej restrykcyjna. No, ale jeśli ktoś wybiera Zdrowie, to widać musi tak być...