Talerz wiosennych inspiracji


Talerz wiosennych inspiracji
2017-04-18
Wiosna, wiosna - inspiracje kulinarne

Wiosna wita nas nieśmiałymi promieniami słońca, eksplozją kolorów i pogodnym letnim wiatrem. Ten klimat warto zaprosić także do naszej kuchni, by tworzone posiłki były równie przyjemne i apetyczne, jak sama pogoda. Wiosenny stół będzie wtedy kusić świeżością i kolorem, nie tylko za sprawą postawionego na nim bukietu kwiatów, ale przede wszystkim pomysłowymi daniami z nowalijkami w roli głównej. Zachęcamy do rozsmakowania się w wiosennych inspiracjach razem z marką WINIARY.

Wiosna, wiosna

Budząca się do życia wiosna inspiruje nas do zmian, a pojawiające się na bazarkach pierwsze świeże warzywa zachęcają do rewolucji na naszych talerzach. Nowalijki cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie, a posiłki z ich dodatkiem pozwolą nam dobrze rozpocząć dzień, dodadzą energii i będą źródłem niezbędnych witamin. W cieplejsze dni na nasze talerze najchętniej zapraszamy warzywa w towarzystwie zimnych sosów, kolorowe sałatki, czy pomysłowe przystawki. Zainspiruj się naszymi przepisami i przywitaj wiosnę uśmiechem oraz wielkim bukietem owocowo-warzywnych smaków!

Fantazyjne wiosenne sałatki z młodych warzyw to najlepszy sposób na letnie porządki w jadłospisie. Nasza sałatka z jajkiem, fasolą i rzodkiewką to pełnia zdrowia w jednej misce. Rzodkiewki zawierają witaminę C, kwas foliowy i miedź. Fasola jest źródłem białka, potasu, żelaza, błonnika i witaminy B1, pozytywnie wpływającej na prace układu nerwowego.. Natomiast jajko, oprócz zawartości pełnowartościowego białka, dostarcza do naszego organizmu lecytynę, żelazo, a także niemal wszystkie witaminy w tym niedoborową w Polsce witaminę D. Sałatka z Majonezem Delikatnym WINIARY może zostać urozmaicona o pestki dyni, będące źródłem magnezu przyczyniającego się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia.

Składniki:

Majonez Delikatny WINIARY (2 łyżki)

Ocet Jabłkowy (250 ml)

Fasola „piękny Jaś” (500 g)

Miód (100 g)

Rzodkiewka (2 pęczki)

Jajko ugotowane na twardo (6 szt.)

Pestki dyni (60g)

Mięta w doniczce (1 szt.)

Bazylia w doniczce ( 1 szt.)

Oliwa (2 łyżki)

Sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnie zmieniamy wodę na świeżą i gotujemy fasolę aż będzie miękka przez około 60 minut, po czym studzimy. Rzodkiewkę także przygotowujemy dzień wcześniej. Mieszamy ocet z miodem i zalewamy nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc je możemy zachować około 1 cm zielonych ogonków. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a bazylię siekamy razem z łodygami. Jajka obieramy i kroimy w kostkę, a majonez mieszamy z oliwą i posiekanymi listkami mięty. Rzodkiewki odsączamy i mieszamy delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce, doprawiając ją solą i pieprzem do smaku. Pysznie i zdrowo!

Świeże warzywa na wiosennym stole? Jesteśmy na tak!

Wśród wiosennych inspiracji marki WINIARY znajduje się też przepis na nowalijkową fantazję: pyszne zielone ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:

Majonez Delikatny WINIARY (1 łyżka)

Zielony ogórek (2 szt.)

Biały ser (200 g)

Rzodkiewka (1 pęczek)

Posiekany szczypiorek (2 łyżki)

Natka pietruszki (do dekoracji)

Sól (szczypta)

Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Obrane ogórki kroimy na 2 cm kawałki i wydrążamy część nasion, tak by uformować miejsce dla farszu. Serek rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego rzodkiewkę startą na tarce o grubych oczkach. Możemy zostawić dwie rzodkiewki do dekoracji. Do serka z rzodkiewką dodajemy Majonez Delikatny WINIARY i drobno posiekany szczypior, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie napełniamy ogórki masą serową. Przed podaniem dekorujemy każdy kawałek plasterkami rzodkiewki i natką. Będzie naprawdę smacznie!

 

Rozsmakuj się w wiosennych przepisach razem z marką WINIARY! Po inspiracje zapraszamy na www.winiary.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

IP1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl