Tamka 43 na Wine&Food Open Day


Tamka 43 na Wine&Food Open Day
2012-10-01
Wszyscy miłośnicy wspaniałej kuchni zebrali się na kolejnej edycji Wine&Food Open Day. Niezwykły piknik był doskonałą okazją, by poznać menu wybranych restauracji. Wśród nich znalazła się również Tamka 43, wyróżniona podczas zeszłorocznego konkursu Wine&Food Noble Night.
 
Wine & Food Open Day 2012

Weekend upłynął pod znakiem kulinarnych atrakcji. Jedną z nich był organizowany przez Noble Concierge Wine&Food Open Day. To największy i cieszący się niesłabnącą popularnością, festiwal kulinarno – winiarski. Stworzony z myślą o prawdziwych wielbicielach doskonałej kuchni i wyśmienitych smaków. Na uczestników tegorocznego Wine&Foode Open Day czekało mnóstwo atrakcji – począwszy od degustacji zorganizowanych przez wybrane restauracje i Centrum Wina, poprzez różnorodne warsztaty a na niespodziankach dla najmłodszych skończywszy. Była to doskonała okazja, by w gronie najbliższych odkrywać najlepsze, kulinarne szlaki.
 
Tamka 43 kolejny raz na Służewcu

Podczas Wine&Food Open Day swoje menu zaprezentowało 6 znakomitych restauracji. Wśród tego zacnego grona znalazła się warszawska Tamka 43, wyróżniona w ostatniej edycji przewodnika Michelin. Ta kawiarnia, winebar i restauracja w jednym mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa światowej sławy szefa kuchni – Roberta Trzópka. Dla odwiedzających Wine&Food Open Day, Robert Trzópek przygotował specjalne menu, składające się z 7 propozycji dań. Jako przekąski zaproponował wyśmienitego łososia sous vide z jogurtem wasabi oraz marynowanym ogórkiem, terrinę z kaczych udek z puree śliwkowym i dorsza z emulsją cytrynową i cytrusami. Osławiony i uwielbiany policzek wołówy z burakiem i puree z selera zajął miejsce dania głównego, dzieląc je jeszcze z halibutem z pieczonym pasternakiem oraz brązowym masłem i risotto grzybowe z oliwą truflową. Zwieńczeniem był deser w postaci fondanta czekoladowego z żurawiną. „Tak doskonałe menu i wyczucie smaku to coś niesamowitego! Dawno nie kosztowałem tak wykwintnej i niesamowitej kuchni, zaskakującej połączeniem składników i smaków!” – tak o daniach serwowanych przez Tamkę 43 wypowiedział się jeden z gości. To zdecydowanie najlepsza rekomendacja. Serdecznie zapraszamy! 


DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.


Kontakt prasowy: Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com 

 
www.tamka43.pl


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl