Tamka 43 również dla dzieci
Frytki, pierś z kurczaka, czy rybne paluszki – to podobno główne składniki menu małego niejadka. Kuchnia Roberta Trzópka obala ten niedorzeczny mit. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska oraz dziennikarka kulinarna Monika Kucia potwierdzają –menu restauracji Tamka 43 przypadnie do gustu każdemu dziecku.
Koniec z niezdrową nudą
Przeglądając kid’s menu polskich restauracji, w większości z nich znajdziemy te same, nudne i niezdrowe, propozycje. Smażone w głębokim tłuszczu frytki, wątpliwej jakości paluszki rybne, tuczącą pizzę bądź naleśniki z bitą śmietaną, prosto z pobliskiego supermarketu. Dlaczego pozwalamy dzieciom jeść potrawy, których sami unikamy jak ognia? Większość z rodziców odwiedzających restauracje ze swoimi pociechami nie wie, że potrawy przeznaczone dla dorosłych, w wielu przypadkach posmakują również dzieciom. Wyśmienitym tego przykładem jest menu warszawskiej restauracji Tamka 43. Tutejszy szef kuchni, Robert Trzópek, jest prawdziwym mistrzem kulinarnym, który słynie z poszukiwania niebanalnych zestawień smakowych oraz niekonwencjonalnych form podania potraw. Wszystkie dania proponowane w jego autorskim menu, zawierają wyłącznie najświeższe sezonowe produkty, pełne witamin oraz niezbędnych każdemu człowiekowi wartości odżywczych. Dzieciom przypadnie do gustu również wygląd dań – każde z nich jest pięknie podaną zagadką, której rozwikłanie sprawi maluchowi wielką przyjemność.
Ekspertki oceniają
To Paweł Kwiatkowski, właściciel oraz pomysłodawca powstania restauracji Tamka 43, poprosił Roberta Trzópka o stworzenie menu, które będzie odpowiednie zarówno dla dorosłych koneserów, jak i młodych odkrywców smaku. Powstałe w ten sposób propozycje potraw robią piorunujące wrażenie na niejednym dziecku. Potwierdziła to ekspertyza Katarzyny Błażejewskiej ze Slow Food Association oraz dziennikarki kulinarnej Moniki Kuci. Panie miały okazję osobiście skosztować różnych pozycji z autorskiego menu Roberta Trzópka. Ich zadaniem było przeanalizować, czy zjedzone przez nie potrawy są odpowiednie również dla dzieci. Ekspertki jednogłośnie orzekły, że menu restauracji z powodzeniem przypadnie do gustu każdemu kilkulatkowi, a co najważniejsze, dostarczy mu także niezbędnych wartości odżywczych. Panie zwróciły również uwagę na atrakcyjną - nie tylko dla dorosłych - formę serwowania potraw. Według ekspertek, dzieci szczególnie zaciekawi chrupki topinambur z cytrusowym musem, pełna witamin ryba z sosem śmietanowym i kawiorem oraz słodka granita szczawiowa z pieczonymi burakami. Artykuł, który powstał po tej niezwykłej wizycie Moniki Kuci w restauracji Tamka 43, jest dostępny w całości pod dresem www.monikakucia.natemat.pl/7889,miara-dobrego-smaku.
Kuchnia Roberta Trzópka to przyjemność, która nie jest zarezerwowana wyłącznie dla dorosłych. Ten prawdziwy wirtuoz kulinarny, w swojej codziennej pracy przełamuje stereotypy oraz udowadnia, że nasze pociechy mogą jeść zdrowe, smaczne i urozmaicone potrawy.
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale
pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera, poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, opartą przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie
i przejrzyste menu, częsta zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com
www.tamka43.pl
Nadesłał:
Marta Więckowska
|