Tłusty Czwartek w nowej odsłonie z Vegetą Natur
Proste w przygotowaniu, a do tego sycące przekąski – wytrawne bułeczki, muffinki czy zawijańce – to smaczny sposób na szybkie pokonanie głodu.
Sprawdzą się doskonale w codziennym lunchboxie do pracy czy szkoły, a także jako poczęstunek na specjalne okazje - nawet w Tłusty Czwartek! Wyjątkowy smak i aromat zagwarantują im przyprawy z linii Vegeta Natur, inspirowane naturą.
Ziołowe bułeczki drożdżowe z mozzarellą
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml wody
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 400 g mąki
- płaska łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
- 2 szczypty Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli
- 2 kulki mozzarelli pokrojonej na niewielkie kawałki
- słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka lub Pesto Genovese Podravka
- opcjonalnie: pół ząbka czosnku i kilka listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
Świeże drożdże wrzucić do miseczki, dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie do dużej miski dodać olej, rozczyn, 2 jajka i wymieszać trzepaczką. Do mokrych składników powoli wsypywać mąkę oraz przyprawę Vegeta Natur z czosnkiem, mieszając jednocześnie mikserem. Dodać niewielką ilość wody i wyrobić ciasto na gładką masę. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski, wysmarowanej wcześniej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Następnie ciasto uformować w długi wałek, pokroić na niewielkie kawałki i formować z nich kulki. Do środka każdej włożyć kawałek mozzarelli. Drożdżowe kulki ułożyć ciasno obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać szczyptą Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli. Piec 40 minut w temp. 190 stopni. Podawać z Ajvarem łagodnym Podravka lub Pesto Genovese Podravka. Opcjonalnie posypać posiekanym drobno świeżym czosnkiem i bazylią.
Więcej produktów Vegeta Natur oraz inspirujących przepisów znaleźć można na stronie www.vegeta.pl.
Nadesłał:
RedNacz
|