Tokoferol – korzystny składnik witaminy E


2019-07-02
Nazwa tokoferol brzmi dla wielu osób nieco egzotycznie, większość nie ma zielonego pojęcia do czego należy to przypisać. Nie jest to bowiem słownictwo, z jakim nie mają na co dzień do czynienia osoby z pewnej kategorii branżowej. Przy tym jednak każdy z nas ma tym regularną styczność.

Tokoferol w żywności i kosmetyce

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Tajemniczo brzmiąca nazwa jest niczym innym, jak jednym z elementów tworzących witaminę E. Za sprawą tego, regularnie przyswajamy je wraz ze spożywanym jedzeniem. Znajdują się w dużej liczbie powszechnie konsumowanego pokarmu, między innymi w jajach, zbożach czy olejach roślinnych. Oprócz tego są stosowane również w innych dziedzinach. Stają się jednym ze składników zawieranych w procesie produkcji, w trakcie którego wytwarza się kosmetyki oraz produkty dermatologiczne. Dzieje się tak, ponieważ tokoferol wykazuje istotne właściwości o korzystnym wpływie na zdrowie.

W zastosowaniu związanym z produkcją kosmetyków można dostrzec popularność jego łączenia z olejami. Wynika to z faktu, że przedłuża on czas ich utrzymywania się w pełnej świeżości. Oprócz tego stosuje się go także w preparatach, których celem stosowania jest wzrost poziomu młodości skóry, a także w tych, które zmniejszają wielkość i widoczność powstałych wcześniej blizn. Stosując produkty z tym składnikiem, nie trzeba martwić się o jego ewentualną szkodliwość. Posiada on renomę składnika bardzo bezpiecznego, nie stanowiącego żadnego zagrożenia dla człowieka. Rzadko, ale jednak zdarza się, że wystąpi reakcja alergiczna po zastosowaniu octanu tokoferolu. Nie jest to powszechne zjawisko, lecz w razie wątpliwości czy podwyższonej skłonności do tego typu reakcji można użyć produktu na próbę na niewielkim obszarze skóry, aby wykluczyć takie ryzyko.

Właściwości przeciwutleniacza

Zastosowanie tego składnika nie ogranicza się do obecności w produktach kosmetycznych. Tokoferol jest przeciwutleniaczem, przez co dobrze oddziałuje nie tylko na kondycję skóry, lecz także narząd wzroku, cały układ krążenia oraz koncentrację. Jest także stosowany w przemyśle spożywczym – dodaje się go do jedzenia, pełni tutaj rolę środka konserwującego, gdyż przeciwdziała dochodzenia do jełczenia tłuszczów. Możliwość takiego zastosowania samo w sobie świadczy o jego bezpieczeństwie dla zdrowia. Składnik ten w znaczeniu właśnie bycia przeciwutleniaczem ma duży wpływ na organizm. Dzięki niemu ma się odpowiednie zabezpieczenie przed oksydacją, nie dochodzi wtedy też do uszkodzenia kwasów tłuszczowych wielonasyconych. Są one zawarte w błonach komórkowych, które z kolei są elementem wszystkich komórek ludzkiego ciała.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl