TOP 5 RESTAURACJI Z NIEZWYKŁYM WNĘTRZEM
Wnętrze restauracji może wprowadzić gości w szampański nastrój lub sprawić, że będą chcieli z lokalu jak najszybciej…uciec. Właściciele stale szukają czegoś, co wyróżni ich miejsce spośród licznej konkurencji. Meble wykonane ze starych rowerów, możliwość jedzenia w prywatnym salonie czy kawiarnia, w której mieszkają koty to tylko niektóre niezwykłe pomysły, które odniosły kulinarny sukces.
Vintage Bicycle Bar, Bukareszt
Bar Bicicleta mieści się w samym centrum Bukaresztu. Prawie wszystkie meble w restauracji zostały ręcznie wykonane z części starych rowerów brytyjskich oraz klasycznych rowerów rumuńskiej marki Pegas, kultowej w czasach komunizmu. To raj dla amatorów kolarstwa oraz fanów kreatywnej przestrzeni. W lokalu można pić drinki, siedząc w siodełku z ręką na kierownicy.
Cat Cafe Nekrobi, Tokio
Ta kawiarnia na pewno przypadnie do gustu sympatykom kotów. Wśród dwunastu futrzaków mieszkających na stałe w lokalu można napić się różnych mieszanek herbat, kaw i zimnych napojów. Tego typu lokale są w Japonii bardzo popularne, ponieważ mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni, coraz częściej są samotni i pracują po godzinach, dlatego odrobina zwierzęcego towarzystwa w przerwie na kawę jest dla nich miłą alternatywą.
Wodna Wieża, Pszczyna
Jak przenieść się w XIX wiek, nie mając wehikułu czasu? Wystarczy odwiedzić restaurację ulokowaną w Wodnej Wieży, której wnętrza nawiązują do epoki wiktoriańskiej widzianej oczami Juliusza Verne'a i Herberta George'a Wellsa. W restauracji jest fotel przypominający krzesło dentystyczne z XIX wieku czy ruchome trybiki zabudowane pod szklaną taflą stołowych blatów. Dodatkowo, w specjalnie przygotowanych pomieszczeniach hodowane są grzyby, które później trafiają na talerze gości.
Abażur, Warszawa
Pomysł na wnętrze może być kluczem do sukcesu w branży gastronomicznej. Warszawska restauracja Abażur znajduje się w... salonie prywatnego domu. Wnętrze zdobią oryginalne kilkusetletnie francuskie meble oraz pomarańczowe abażury. Nawet Magda Gessler, która w lokalu przeprowadzała swoje „Kuchenne rewolucje" nie wierzyła, że w tej restauracji można siadać na prawdziwych krzesłach ludwikowskich z XIX??? wieku, które są warte prawdziwą fortunę. Skąd taki pomysł na wystrój? - Wychowywałam się wśród starych, zabytkowych przedmiotów; obrazów, mebli, porcelany - to ukształtowało moje poczucie bezpieczeństwa i komfortu - tłumaczy Małgorzata Wychowaniec właścicielka warszawskiej Restauracji Abażur. Po chwili dodaje - w Warszawie jest mało restauracyjnych wnętrz nawiązujących wystrojem do mieszczańskich tradycji okresu XX-lecia międzywojennego. Zachowało się bardzo mało oryginalnych mebli i dodatków z tego okresu. Wszystko oczywiście przez zniszczenia wojenne II wojny światowej. Chciałam, aby Abażur miał wystrój domowego salonu z oryginalnymi meblami sprzed wieków. W kolekcji mebli tworzących wystrój restauracji znalazły się m.in. śląski kredens pałacowy z 1876 roku oraz bogaty zbiór sprowadzonych z Francji mebli oryginalnych takich jak: dwie mahoniowe kanapy w stylu wczesnego bidermajeru, z których jedna została wyprodukowana w roku 1810. Inne oryginalne meble w Abażurze to np. eklektyczny francuski kredens czy komplet oryginalnych mebli ludwikańskich w stylu muszelkowym z okresu Napoleona III. Wystrój Abażura nawiązuje jednak także do popularnego obecnie stylu vintage - wydaje mi się, że w ciekawy sposób łączymy tradycję z nowoczesnością. Taki pomysł na wystrój sprawia, że goście czują się u nas jak w przytulnym domu z epoki - dodaje Małgorzata Wychowaniec, właścicielka Abażura.
Stary Dworzec, Gorlice
Budynek starego dworca kolejowego z 1886 roku, w Gorlicach, został zaaranżowany na restaurację, serwującą specjały kuchni polskiej i galicyjskiej. Wystrój przypomina czasy cesarza Franciszka Józefa, który w 1881 roku podjął decyzję o budowie tej linii tzw. Galicyjskiej Kolei Transwersalnej, Na ścianach wiszą stare fotografie pociągów, a goście siadają na ławkach stylizowanych na te, które można było spotkać w starej poczekalni PKP.
Jak stworzyć wnętrze idealne?
W doborze dodatków i wyposażenia sali, trzeba pamiętać o spójności wizerunkowej. Jeśli stawiamy na nowoczesność, przestrzeń i minimalizm, gotycka czcionka w menu będzie pasowała jak kwiatek do kożucha. Jeśli restauracja oferuje kuchnię orientalną - należy zwrócić uwagę na kolory wykorzystywane we wnętrzu. W ten sposób zachowany zostanie kontekst kulturowy. Jeśli serwowane są dania hinduskie warto dodać do wnętrza nutkę fioletu, jeśli chińskie - można postawić na czerwień. Goście poczują się jak na wakacjach w obcym kraju. Klientom można zafundować wspaniałą podróż w czasie, oferując przykładowo dania znane z opowiadań o starej Warszawie i urządzając mieszkanie w dawnym stylu, wykorzystując meble i dodatki dostępne w antykwariatach, na targach lub w rodzinnym domu na strychu.
Na wygląd wnętrza składa się również obsługa lokalu. Ważne jest, czy pracownicy mają jednolite ubrana, czy obowiązują koszule i krawaty, a może luźne, niezobowiązujące stroje. Istotne, aby wizerunek zespołu nie wprowadzał gościa w zakłopotanie i pasował do ogólnego charakteru miejsca. Obsługa powinna się wyróżniać z tłumu, ale nie skupiać na sobie całej uwagi. Zgrany, lubiący się zespół będzie idealnym dopełnieniem wnętrza i wpłynie na uczucie przyjacielskiej atmosfery w restauracji.
Nadesłał:
Naruszew
|