Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą
Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą
Liczba porcji: 10
Składniki:
Ziemniaki – ok. 10 sztuk
Ciecierzyca – 3 szklanki
Cebula – 2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Boczek wędzony, parzony - 0,2 kg
Rozmaryn świeży - 2 gałązki
Bazylia świeża – 2 gałązki
Lubczyk – 2 gałązki
Bulion warzywny - 1,5 litra
Sól, pieprz biały do smaku
Sposób przyrządzenia:
Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5 -2 godziny gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Smacznego życzą:
Solgaz
Kucharze z Dworu Korona Karkonoszy
Nadesłał:
Commplace
|
Wasze komentarze (2):
-
~Skupień, 2020-09-14 14:14:38
Super przepis. Dziękuję i Solgazowi i Kucharzom z Dworu Korona Karkonoszy. A Solgazowi należą się dodatkowe podziękowania za ich niesamowitą płytę gazową Innova. Na niej udało mi się przyrządzić ten super przepis i wyszedł taki, jak oczekiwaliśmy. A nawet lepszy. Jednak co gotowanie na gazie to gotowanie na gazie :)
-
~Kaczmarek, 2020-09-07 10:02:16
Przepis fajny i smaczny. Dziękuję producentowi takich fajnych płyt gazowych. Innowacyjnych :) A teraz widzę, że będziecie kształcić ludzi zdrową kuchnią. Bardzo fajnie. Czekam na kolejne porady i przepisy od was, bym mogła je przygotować na swojej Innovie :)