Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą


Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą
2020-09-02
Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na energetyczną zupę z ciecierzycą

Liczba porcji: 10

 

Składniki:

Ziemniaki – ok. 10 sztuk

Ciecierzyca – 3 szklanki

Cebula – 2 sztuki

Czosnek – 2 ząbki

Boczek wędzony, parzony - 0,2 kg

Rozmaryn świeży - 2 gałązki

Bazylia świeża – 2 gałązki

Lubczyk – 2 gałązki

Bulion warzywny - 1,5 litra

Sól, pieprz biały do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5 -2 godziny gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.

Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

 

Smacznego życzą:

Solgaz

Kucharze z Dworu Korona Karkonoszy

 


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Commplace

Wasze komentarze (2):

  • avatar
    ~Skupień, 2020-09-14 14:14:38

    Super przepis. Dziękuję i Solgazowi i Kucharzom z Dworu Korona Karkonoszy. A Solgazowi należą się dodatkowe podziękowania za ich niesamowitą płytę gazową Innova. Na niej udało mi się przyrządzić ten super przepis i wyszedł taki, jak oczekiwaliśmy. A nawet lepszy. Jednak co gotowanie na gazie to gotowanie na gazie :)

  • avatar
    ~Kaczmarek, 2020-09-07 10:02:16

    Przepis fajny i smaczny. Dziękuję producentowi takich fajnych płyt gazowych. Innowacyjnych :) A teraz widzę, że będziecie kształcić ludzi zdrową kuchnią. Bardzo fajnie. Czekam na kolejne porady i przepisy od was, bym mogła je przygotować na swojej Innovie :)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl