Wakacyjne serniki! Wykorzystaj przepisy Szefów Kuchni – z Piątnicy, no bo skąd!


Wakacyjne serniki! Wykorzystaj przepisy Szefów Kuchni – z Piątnicy, no bo skąd!
2023-07-05
Wakacje to okres, który obfituje w świeże, aromatyczne i soczyste owoce. Aby jeszcze bardziej osłodzić ten czas, prezentujemy przepisy na serniki na zimno, które doskonale uatrakcyjnią letnie przyjęcia i zapewnią orzeźwienie w upalne dni!

Do przygotowania przepisów wykorzystaj najwyższej jakości produkty z Piątnicy: Serek Twój Smak Naturalny, Serek Twój Smak Aksamitny oraz Śmietankę 30%.

Serek Twój Smak Naturalny to produkt o prostym składzie, przygotowywany  z doskonałego lokalnego mleka. Ma kremową konsystencję, gładko się rozsmarowuje, ale jednocześnie jest odpowiednio kruchy. Doskonały zarówno do kanapek, jak i przygotowywania potraw oraz wypieków.

Serek Twój Smak Aksamitny to serek o naturalnym składzie, delikatnym śmietankowym smaku i aksamitnej konsystencji. Idealnie się rozsmarowuje i świetnie smakuje z pieczywem, ale także doskonale nadaje się do deserów i dań wytrawnych.

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.

Wypróbuj produkty z Piątnicy w naszych przepisach!

Sernik z jagodami

Autor przepisu: Piotr Papież

Składniki na spód:

150 g Masła z Piątnicy
150 g ciastek Oreo

Składniki na masę serową:

500 g Serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy
300 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
20 g żelatyny
600 g jagód
1 laska wanilii
100 ml gorącej wody

Składniki dekoracyjne: jagody, jeżyny

Wykonanie:

1.      Ciastka zmiksuj, dodaj rozpuszczone Masło z Piątnicy i wymieszaj. Masę z ciastek wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź w lodówce przez ok. 20 min.

2.      Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na ¾ stabilności.

3.      Jagody zmiksuj z cukrem kryształem.

4.      Do Serka Twój Smak z Piątnicy dodaj cukier puder, ziarna wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

5.      Pod koniec mieszania dodaj ubitą śmietankę i całość połącz.

6.      Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.

7.      Rozpuszczoną żelatynę przelej po równo do dwóch misek i dodaj do nich przygotowaną masę serową. Wymieszaj.

8.      Do jednej z misek dodaj jagody zmiksowane z cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj.

9.      Na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek wylej całą białą masę serową. Następnie dolej połowę masy serowej z jagodami i całość delikatnie przemieszaj.

10.   Na górę wlej resztę masy z jagodami. Sernik schowaj do lodówki na 12 godzin.

11.   Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego!

 

Sernikowe semifredo z morelą

autor przepisu: Arkadiusz Korzeń

Składniki na masę lodową:

200 g Serka Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g dekstrozy
1 laska wanilii
40 g ciastek bezowych

Składniki na cremeux:

170 g purée morelowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jajka
85 g cukru
45 g masła kakaowego
190 g Masła 83% z Piątnicy

Składniki na polewę:

200 g czekolady deserowej
200 g masła kakaowego

Wykonanie:

1.      Przygotuj cremeux. Purée morelowe, cukier i jajka doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj masło kakaowe oraz skórkę pomarańczową.

2.      Gdy masa uzyska temperaturę 40°C, dodaj Masło 83% z Piątnicy i wszystko zmiksuj.

3.      Zrób masę lodową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.

4.      Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubij razem z dekstrozą na ¾ stabilności, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo Serek Twój Smak Aksamitny z Piątnicy i całość zmiksuj na jednolitą masę.

5.      Mikserem napowietrz żółtka z cukrem pudrem i dodaj ziarna wanilii.

6.      Do masy ze śmietany i serka dodaj napowietrzone żółtka i ubite białka, połamane bezy oraz cremeux morelowe i wszystko delikatnie połącz.

7.      Przelej do formy, np. w kształcie lodów na patyku i zamroź.

8.      Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść masło kakaowe i połącz je z czekoladą.

9.      Zamrożone lody maczaj w polewie o temp. 28°C.





Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl