2012-10-01
We wrześniu odbyła się pierwsza edycja warsztatów kulinarnych dla dziennikarzy w restauracji Tamka 43. Zaproszone na spotkanie z Robertem Trzópkiem media miały niepowtarzalną okazję, by obejrzeć restaurację „od kuchni” i pod okiem szefa kuchni przygotować wyśmienite dania.
Kilka godzin z Robertem Trzópkiem
Dzień w Tamce 43 zazwyczaj zaczyna się przed 10:00, kiedy to swoje podwoje otwiera kawiarnia. Restauracja zaczyna funkcjonować od południa. Jednak przez te trzy dni, już wczesnym rankiem Tamka 43 tętniła życiem. Wszystko za sprawą pierwszej edycji warsztatów kulinarnych, które odbywały się w restauracji. Kika dni przygotowań, wybór menu dla dziennikarzy i ogromne zaangażowanie szefa kuchni – tak w skrócie opisać można spotkania w jednym z najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy, które spotkało się z ogromnym entuzjazmem ze strony zaproszonych mediów. Pytaniom i wyrazom uznania dla talentu Roberta Trzópka nie było końca a warsztaty przebiegały w przyjemnej i pełnej pozytywnej energii atmosferze.
W krainie smaków Tamki 43
Urokliwe Powiśle kryje wiele tajemnic, wśród nich kuchnię restauracji Tamka 43. Dwa piętra pod ziemią kryje się jej serce i królestwo Roberta Trzópka. To właśnie tutaj zaproszeni dziennikarze przez kilka godzin przygotowywali pod okiem mistrza wybrane dania, rozmawiając przy tym o jedzeniu, zwyczajach kulinarnych i ulubionych smakach. Pierwszego dnia w kuchni królował łosoś sous vide z marynowanym ogórkiem, wasabi i herbatą matcha. To jedno z dań, z których słynie Tamka 43. Następnie Robert Trzópek zdradził tajniki przygotowania idealnego puree, pieczonych buraków i wołowiny. Drugi dzień upłynął pod znakiem grzybowego risotto, które na długo pozostanie w pamięci dziennikarzy. W tym samym czasie szef kuchni Tamki 43 pokazywał, jak przyrządza mięso (policzek wołowy oraz łopatkę sous vide). Media poznały także tajniki sosów, jakich używa się w restauracji. Ostatnie spotkanie należało do kaczki, przyrządzonej z sosem żurawinowym i puree z dyni. Robert Trzópek chętnie dzielił się swoim doświadczeniem i odpowiadał na liczne pytania. Doświadczenie, jakim było przygotowywanie dań w Tamce 43 z całą pewnością spełniło oczekiwania przybyłych dziennikarzy. Jak powiedziała jedna z uczestniczących w warsztatach dziennikarka, Małgorzata Minta: „Poznać restaurację nie tylko przez kuchnię, ale i od kuchni, to nie lada przyjemność. Zwłaszcza, gdy tą restauracją jest Tamka 43”. Niebawem kolejna edycja warsztatów, o których na bieżąco informować będziemy na stronie www.tamka43.pl
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni
– Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek-Zielińska, Anna Głos, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, annaglos@more-pr.com
Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Marta Więckowska
|
|