Wegetariańskie schabowe


2019-10-10
Kotlety schabowe w wersji vege – niemożliwe? A jednak i to w bardzo pożywnej i zdrowej formie na bazie ciecierzycy. Z dodatkiem ziemniaków oraz domowej mizerii czy sałatki ze świeżych warzyw, stanowić będą doskonałą alternatywę dla mięsnych obiadów.

Składniki:

· 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

· 1 jajko w rozmiarze L

· 2 ząbki czosnku

· mała cebula szalotka

· 1 łyżeczka majeranku

· 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

· 1 łyżka sosu sojowego

· 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)

· 3 łyżki mąki pszennej

· pieprz

· olej do smażenia Rapso

 

Wykonanie:

1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.

2. Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3. Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (2):

  • avatar
    ~vanda, 2019-10-21 19:22:38

    Słyszałam, że to dobre patelnie. Oprócz ceramicznych mają jeszcze jakieś inne patelnie?

  • avatar
    ~geria, 2019-10-14 19:17:56

    Schabowe to schabowe! Wegetariańskie to mogą być co najwyżej placki warzywne... Ja ostatnio robię schabowe bez użycia tłuszczu. Mam ceramiczną patelnię philipiaka i na niej smażę.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl