Wiejskie jadło z kociołka
świetny przepis na wiejskie jadło gotowane w kociołku żeliwnym na ognisku Kociołek emaliowany w którym to danie przyrządziłam to limitowana edycja kociołków marki Farmcook. Ma świetne zalety. Nie trzeba go konserwować, a jego mycie zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz jest bardzo proste i szybkie, a do tego bardzo ładnie się prezentuje ;0)
Farmcook to pierwsza marka na Świecie , która wprowadziła jedyne w swoim rodzaju kociołki żeliwne pokryte emalią w środku i na zewnątrz kociołka.
Składniki :
- kiełbasa
- boczek wędzony
- skrzydełka z kurczaka
- kapusta
- ziemniaki młode
- marchewkka
- papryka czerwona
- czosnek ( najlepiej polski)
- papryka słodka mielona
- pieprz ziołowy
- sól morska lub vegeta
- majeranek
- przyprawa do ziemniaków
- 0,5 l bulionu z kostki lub rosołu
Kociołek wykładamy liśćmi kapusty
następnie wykładamy ścianki boczkiem
wrzucamy kiełbasę wymieszaną z marchewką, czosnkiem i papryką oraz przyprawami a na to kładziemy skrzydełka z kurczaka
następnie wrzucamy ziemniaki wcześniej wymieszane z przyprawą do ziemniaków
składniki układamy kolejno aż do wyczerpania i na sam wierzch kładziemy plasterki boczku
całość zalewamy bulionem – 0,5l i przykrywamy liśćmi kapusty
pokrywkę dokręcamy i stawiamy kociołek nad żarem
potrawę dusimy godzinę
Kociołki żeliwne marki Farmcook kupisz w sklepie internetowym
www.meble-ogrodowe-sklep.pl