Wielkanocna lista słodkich przebojów
Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść.
W rytmie… mazurka
Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na klasyczną wersję wielkanocnego mazurka:
Mazurek wielkanocny
Składniki:
- mąka - 250 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
- cukier puder - 5 łyżek
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- jajko - 1 sztuka
- bakalie - 2 szklanki
- płatki kukurydziane - 1 łyżka
- kardamon - 1 szczypta
- miód - 1 łyżka
- jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
- Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
- Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
- Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Wielkanocna baba
Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole. Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:
Babka piaskowa
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 4 sztuki
- mąka pszenna - 0.75 szklanki
- mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao - 2 łyżki
- biały lukier - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
- Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
- Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
- Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
- Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
- Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).
O… serniku!
Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty – po prostu pyszny! Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka. Taki sernik z pewnością zachwyci wszystkich naszych gości podczas wielkanocnego spotkania przy stole.
American cheesecake
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier - 100 gramów
- posiekane migdały - 250 gramów
- mąka - 0.5 szklanek
- twaróg sernikowy - 1 kilogram
- cukier puder - 1.5 szklanek
- jajko - 6 sztuk
- laska wanilii - 1 sztuka
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- śmietanka 30% - 0.5 szklanek
- cytryna - 1 sztuka
- śmietana 18% - 200 mililitrów
- cukier puder - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1 sztuka
- biała czekolada - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
- Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź.
- Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
- Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
Cytrynowa nuta fantazji
Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe. Przygotujemy je, mieszając składniki, aż do uzyskania puszystej masy. Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić ekstraktem migdałowym lub cytrynowym. Jeżeli chcemy wzmocnić kwaśny posmak ciasta – wybierzmy ten ostatni. Pamiętajmy, by dokładnie natłuścić formę przed umieszczeniem w niej gotowej masy, dzięki czemu nie przywrze ona do brzegów (do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się tortownica). Do przyrządzenia kremu będzie potrzebna roztopiona czekolada – biała, mleczna lub gorzka. Kiedy ciasto już ostygnie, polejmy je z wierzchu. Na koniec stwórzmy dowolny świąteczny kształt z płatków kukurydzianych obtoczonych w czekoladzie, skórki ze sparzonej cytryny i pomarańczy oraz borówek. Te ostatnie możemy także zastąpić malinami lub czarnymi porzeczkami. Dodajmy wielkanocną dekorację w formie słodyczy w kształcie jajek. Smacznego!
Wielkanocne ciasto cytrynowe
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
- drobny cukier - 200 gramów
- mąka pszenna - 225 gramów
- jajko - 4 sztuki
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- biała czekolada - 100 gramów
- płatki kukurydziane - 65 gramów
- borówka amerykańska - 100 gramów
- skórka z cytryny - 1 sztuka
- wiórki z białej czekolady - 20 gramów
- jajeczka czekoladowe kolorowe - 1 opakowanie
- wielkanocne kurczaczki - 1 opakowanie
- borówka amerykańska - 100 gramów
Sposób przygotowania:
- Natłuść formę i oprósz mąką.
- W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
- Dodaj borówki.
- Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
- Przełóż ciasto do ostygnięcia.
- Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
- Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady.
- Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami.
- Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.
W czekoladowym klimacie
Głęboka w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach… czekolada! Doskonała na każdą okazję, świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole - w postaci czekoladowego ciasta. Proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników.
Wielkanocne ciasto czekoladowe
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia - 140 gramów
- drobny cukier do wypieków - 250 gramów
- jajka - 2 sztuki
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
- mąka - 220 gramów
- kakao - 60 gramów
- śmietanka - 200 mililitrów
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 0.75 łyżeczki
- mleczna czekolada - 100 gramów
- płatki kukurydziane - 65 gramów
- mleczna czekolada - 95 gramów
- różne czekoladki z bombonierki - 125 gramów
- czekoladowe jajeczka
- wiórki z białej czekolady - 20 gramów
Sposób przygotowania:
- Natłuść formę i oprósz mąką.
- W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.
- Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
- Przełóż ciasto do ostygnięcia.
- Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
- Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
- Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.
Słodkiej Wielkanocy! Upiecz bliskim radość!
Nadesłał:
Anna1
|