Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem


2017-04-13
Wyjątkowa propozycja na wielkanocny stół od Michała „Magiel” Myszkiewicza – eksperta kulinarnego marki Lubella
POTRZEBUJESZ: 
• Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie 
• mąka 30g 
• masło 30g
• mleko 500ml
• chrzan Krakus 4 łyżki
• biała kiełbasa parzona 400g
• cebula drobno posiekana 1 sztuka
• zielony groszek 150g
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• twarda, żółta mozzarella lub ser gouda 150g
• koperek do dekoracji
• sól i pieprz do smaku
 
Czas przygotowania: 60minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel. 

2. W międzyczasie… 
Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek 
i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.

3. To już prawie meta!
Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Brawo! Oto Twoja wyjątkowa, wielkanocna potrawa! Smacznego dla całej Twojej rodziny!  


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

KDreher

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl