Wielkanocne kulinarne eksperymenty


Wielkanocne kulinarne eksperymenty
2020-03-27
Wielkanoc najczęściej kojarzy nam się z wiernym odwzorowaniem tradycyjnych potraw – takich, które pojawiają się na świątecznych stołach od pokoleń. Przygotowanie idealnego mazurka zgodnie z przepisem prababci to bez wątpienia powód do dumy.

Warto jednak wykorzystać okres Świąt Wielkanocnych i dać się ponieść kulinarnej fantazji, by wypróbować zupełnie nowe przepisy!

Jajka faszerowane na trzy sposoby

Wcale nie potrzeba tak wiele, żeby osiągnąć spektakularny efekt! Możemy w łatwy sposób urozmaicić smak klasycznych jajek z Majonezem Kieleckim dzięki dodatkowi oliwy truflowej. Na każde dwie łyżki majonezu wystarczy łyżeczka oliwy – tak przygotowany sos rozkładamy na ugotowanych na twardo jajkach. Aby dodać do dania jeszcze szczyptę luksusu, możemy na każdym jajku umieścić po cienkim plasterku trufli. Będzie to nie tylko wyjątkowa dekoracja, ale też eksplozja wspaniałego smaku!

Jeżeli poszukujemy rozwiązania, które nie nadwyręży domowego budżetu w takim stopniu jak zakup trufli, przygotować możemy jajka faszerowane z dodatkiem suszonych pomidorów. Jak je wykonać? Gotujemy jajka na twardo, kroimy je na pół i oddzielamy białka od żółtek, a następnie za pomocą blendera łączymy żółtka z kilkoma suszonymi pomidorami, odrobiną oliwy ze słoika z pomidorami oraz Majonezem Kieleckim. Na koniec z otrzymanej masy formujemy kulki i umieszczamy je w połówkach białek.

Mamy także przepis dla fanów bardziej egzotycznych smaków – jajka z curry! Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, przekrojenia na pół i oddzielenia białek od żółtek. Następnie w misce przygotowujemy masę z żółtek, przyprawy curry, soli, pieprzu oraz Majonezu Kieleckiego. Aby wzbogacić jajka o odrobinę ostrości, możemy dodać do masy także chili w proszku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w połówkach białek i dekorujemy jajka listkami kolendry lub natki pietruszki. Smacznego!

Wielkanocne spring rollsy

Spring rollsy to klasyczna przekąska kuchni azjatyckiej – bez trudu możemy przenieść ją w polskie realia, także podczas Świąt Wielkanocnych! Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób szukających alternatywy dla tradycyjnych, ciężkich dań, które królują na naszych stołach w świątecznym okresie. Oto składniki potrzebne do przygotowania dwunastu spring rollsów:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 2 zielone ogórki
  • świeża kolendra
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • łosoś pieczony w sosie teriyaki

Do przygotowania sosu potrzebne będą:

  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka ostrego sosu Sriracha
  • pół łyżeczki oleju sezamowego

Marchewkę, ogórka i sałatę kroimy w słupki. Papier ryżowy moczymy w misce z gorącą wodą, aż stanie się miękki i plastyczny (około 15 sekund). Wykładamy na ściereczkę, a następnie na środku arkusza kładziemy wszystkie składniki i zawijamy, delikatnie ściskając zawartość. Aby przygotować sos, mieszamy ze sobą Majonez Kielecki, sos Sriracha i olej sezamowy. Gotowe!

To tylko kilka nietypowych świątecznych potraw możliwych do przygotowania z wykorzystaniem Majonezu Kieleckiego – ten wyjątkowy składnik pozwala na stworzenie wielu nowych, inspirujących dań, które mają szansę powracać na nasze wielkanocne stoły co roku!

Majonez Kielecki pojawia się na świątecznych stołach już od ponad 60 lat! Jego kremowa konsystencja i niepowtarzalny smak sprawiają, że wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnych potraw bez tego tradycyjnego smaku. Doskonale sprawdza się w sałatkach, jajkach faszerowanych czy jako baza rozmaitych sosów. Dania z wykorzystaniem Majonezu Kieleckiego nie mogą się nie udać!


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl