Wielkanocny stół ze zdrowymi akcentami
Święta Wielkiej Nocy kojarzą się ze spokojem, rodzinną atmosferą, tradycyjnymi potrawami, ale także ze smakołykami i długimi biesiadami przy stole. Jak sprawić aby nadchodzące święta były piękne, a zarazem zdrowe? Wystarczą drobne elementy, aby stół obfity był w smaczne przekąski.
Zbliżają się święta Wielkiej Nocy. Dla jednych są one najważniejszymi w roku, inni przykładają większą wagę do Bożego Narodzenia. Każde z nich niewątpliwie ma niepowtarzalny klimat i swoich zwolenników. Dochodząc do istoty celebrowania obu świąt, wniosek jest jednak taki sam. Święta to spotkania z najbliższymi, smaczne tradycyjne potrawy i przekąski, suto zastawiony świąteczny stół oraz wspólne biesiadowanie.
Magia rodzinnych świąt
Każdy z nas wyczekuje świąt. To jeden z niewielu okresów w roku, w którym możemy sobie pozwolić na sentymentalną podróż do wspomnień z dzieciństwa czy chwil beztroski. Zanim jednak nastąpią, wiążą się z masą przygotowań, począwszy od wyboru przepisów, po dobór świątecznych dekoracji.
Ponieważ w natłoku zajęć często zapominamy o kwestii świątecznego przyozdobienia stołu, tym razem zaczniemy właśnie od tego tematu. Warto bowiem pamiętać, że to dekoracja robi pierwsze wrażenie, często zanim pojawią się właściwe potrawy. Nasi goście z pewnością docenią zatem drobne elementy, które dopełnią całości kompozycji stołu. Co ważne, nie muszą być kosztowne, lecz pomysłowe. Zaskoczmy zatem naszych bliskich staranną oprawą ich miejsca na stole, by poczuli się jak w luksusowej restauracji. By już na początku spotkania poczuli, że są dla nas wyjątkowi. Prócz kolorowych serwetek leżących przy każdym nakryciu z zatkniętym bukszpanem, dobrze sprawdzą się też drobne zdrowe przekąski czekające na każdego talerzyku, np. suszone owoce, czy orzechy, które bez problemu ułożymy w efektowny, acz minimalistyczny wzór. Szczególnie polecamy tu powszechnie lubianą żurawinę suszoną HELIO w atrakcyjnym czerwonym kolorze, białe migdały blanszowane HELIO, czy wyjątkowo mięsiste, o naturalnych kształtach figi suszone HELIO Natura. Osoby, które lubią zaskakiwać swoich gości nietuzinkowymi smakami, koniecznie muszą spróbować wyjątkowo lubianych przez dietetyków owoców goldenberry - miechunki suszonej HELIO Natura, przywołującej wspomnienia sprzed kilku dekad suszonej morwy białej HELIO Natura, czy wyjątkowo czerwonych, drobnych owoców berberysu HELIO Natura, które obfitują w witaminę C, błonnik, czy antyoksydanty. Taka drobna przekąska z pewnością umili czas i pobudzi do rozmowy na wdzięczne tematy zanim podzielicie się święconkami z koszyczka.
Wielkanocny obiad
Po długim okresie postu, uroczyste i obfite śniadanie w Wielkanoc często przeradza się w całodzienną biesiadę. Goście z pewnością docenią wówczas przepis na obiad, w którym mięso urozmaicimy farszem z suszonymi śliwkami, które pozytywnie wpływają na trawienie i są naturalnym „przyspieszaczem" spalania tłuszczów. Poza niepowtarzalnym atutem zdrowotnym i smakiem, owoce te nadadzą potrawie piękny aromat. Wybierając śliwki suszone HELIO Natura dodatkowo uchronisz siebie i bliskich przed dawką konserwantów powszechnie stosowanych w owocach suszonych innych marek, których szczególnie warto oszczędzić alergikom. Dzięki naturalnemu procesowi suszenia produkty HELIO Natura są bowiem naturalnie smaczne, a jednocześnie naturalnie zdrowe.
Tradycyjny deser
Uwieńczeniem wielkanocnej uczty powinien być wyjątkowy deser. Tu również nie bez znaczenia jest forma podania wypieków. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć babki. Kiedyś sądzono, że na jej podstawie ocenia się zdolności kulinarne gospodyni. Tym razem spróbuj ją zatem przygotować w oryginalny sposób, używając np. mas krówkowych HELIO. Nadadzą one tradycyjnej i zawsze rozchwytywanej przez dzieci babce zupełnie nowy smak, którym uzyskasz aplauz biesiadników. Korzystając z mas krówkowych HELIO zapewnisz jednocześnie wypiekowi pewny skład, gdyż nie zawierają one glutenu, oleju palmowego, ani konserwantów.
By babka była bardziej „strojna" skorzystaj dodatkowo ze smacznych i prostych w użyciu rozwiązań, np. ekspresowych polew i dekoracji HELIO, które są w formie okrągłych pastylek. Polewa w takiej postaci jest nie tylko łatwa i szybka w użyciu, ale również umożliwia dodatkowe formy dekoracji. Czekoladowymi pastylkami możemy posypać gotowy deser, przyozdobić nimi wierzch lub boki ciasta, albo przy ich pomocy ułożyć okolicznościowy napis, lub rysunek. Tak udekorowane wypieki, będą pięknie wyglądać na świątecznym stole i na pewno oczarujesz nimi swoich bliskich.
Więcej świątecznych porad, w tym szybkich, efektownych, a tanich w przygotowaniu video przepisów na Wielkanoc znajdziesz na www.HELIO.pl. Smacznego i ciesz się magią świąt z najbliższymi!
Nadesłał:
Ela_K
|