Wigilia kreatywnie - zapiekanka z suma i brukselki!


Wigilia kreatywnie - zapiekanka z suma i brukselki!
2016-12-01
Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć dań przygotowanych z ryb. Doskonałą alternatywą dla karpia w galarecie, smażonego czy po żydowsku, będzie sum podawany na ciepło z brukselkami.

Przepis na pyszną zapiekankę z suma i brukselki zdradzi nam ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Wigilia Bożego Narodzenia to najpiękniejszy wieczór w roku, pełen magii i ciepła rodzinnego. Na stole królują dania pieczołowicie przygotowywane w zaciszu kuchni, a wśród nich karp pod wieloma postaciami. Dla osób, które chcą zaskoczyć bliskich i uciec od rutyny, idealną propozycją będzie sum podawany z pyszną brukselką i aromatycznymi przyprawami. Sum to słodkowodna ryba o wyjątkowo delikatnym smaku z małą ilością ości, która smakiem zachwyci zarówno domowników, jak i gościJ Zapiekanka z suma i brukselki to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia i oryginalny pomysł na uroczyste danie podczas Wigilii.

Przepis Adama Chrząstowskiego na zapiekankę z suma i brukselki

Zapiekanka z suma i brukselki

ü  400 g fileta ze świeżego suma

ü  100 g fileta wędzonego suma (lub innej słodkowodnej wędzonej ryby)

ü  300 g obranej brukselki

ü  2 kapelusze suszonych borowików namoczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki

ü  6 śliwek suszonych bez pestek pokrojonych w kostkę

ü  450 g ziemniaków

ü  50 g masła

ü  50 ml śmietanki

ü  25 g sera żółtego tartego

ü  1 łyżka Koperku suszonego marki Appetita

ü  1 łyżeczka Majeranku marki Appetita

ü  Sól

ü  Pieprz czarny mielony marki Appetita

ü  Gałka muszkatołowa mielona marki Appetita

ü  Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i przeciśnij na purée. Wymieszaj z masłem, śmietaną, serem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Brukselkę przekrój na połówki i obgotuj w osolonej wodzie. Świeżego i wędzonego suma pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z brukselką, borowikami, śliwkami, koperkiem i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem (należy uważać z przyprawami, gdyż wędzona ryba oddaje sól). Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż na to rybę z brukselką. Na wierzch połóż purée ziemniaczane. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez 35-45 minut.

 

Smacznego!

Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Majeranek Appetita, 8 g, cena: ok.  1,40 zł

Gałka muszkatołowa mielona Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł Koperek suszony Appetita,  10 g, cena: ok. 1,40 zł


Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl