Właściwości olejku z oregano
![]() |
Oregano (lebiodka pospolita) kojarzy się wszystkim na pewno z aromatycznym ziołem, które dodawane jest do wielu potraw.
Roślina ta występuje naturalnie w zachodniej części Azji, północnej Afryce i południowej Europie, ale uprawia się ją w wielu krajach, również w Polsce. Oregano szczególnie często używane jest w kuchni włoskiej, dodaje się go do pizzy, spaghetti bolognese czy lasagne. Przyprawa ta bowiem bardzo dobrze komponuje się z prawie każdym typem dań.
Składniki olejku z oregano
Z oregano pozyskuje się olejek, który ceniony jest od dawna ze względu na swój skład. Zawiera on przede wszystkim dwie ważne substancje, to jest tymol i karwakrol, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Zwalczą nawet gronkowca złocistego i drożdżaki typu Candida. Poza tym zawiera on wiele witamin z grupy B, witaminę C oraz K, a także minerały, takie jak potas, magnez, cynk, wapń i żelazo oraz flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Właściwości lecznicze olejku z oregano
Przede wszystkim zwalcza on różne stany bakteryjne organizmu, potrafi pokonać nawet bakterie salmonelli. Doskonały jest olejek z oregano na grzybicę, wykorzystuje się go również do walki z drobnoustrojami i pasożytami. Dzięki stosowaniu tego olejku, uchronić się można przed przeziębieniem i grypą, gdyż wspomaga on pracę układu immunologicznego. Stymuluje również układ trawienny zwiększając przepływ żółci, a tym samym wspomaga odchudzanie. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze hamują działanie wolnych rodników, przez co mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Ma też właściwości łagodzące dokuczliwe objawy alergii. Dodatkowo wspiera kobiety borykające się z niekorzystnym działaniem zmian hormonalnych związanych z menopauzą lub dolegliwościami menstruacyjnymi.
Wreszcie olejek oregano stosowany zewnętrznie znakomicie przeciwdziała bólom pleców i stawów.
Polecamy również ekologiczne suplementy diety